Prídeme o pitnú vodu? Vodárenským spoločnostiam chýbajú financie, domácnosti čaká zdražovanie


Foto: Prídeme o pitnú vodu? Vodárenským spoločnostiam chýbajú financie, domácnosti čaká zdražovanie Foto: pexels.com

Mestá a obce upozorňujú na alarmujúci stav vodárenských spoločností. Tie nemajú finančné prostriedky na investície a budovanie vodovodnej infraštruktúry. Niekoľko slovenských domácností tak môže prísť v budúcnosti o dodávku pitnej vody, informuje RTVS.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) tvrdí, že cena za vodné a stočné je nízka. Riešením podfinancovania by podľa predsedu ZMOS Jozefa Božika malo byť zvýšenie týchto cien. Upozorňuje, že ak budú aj naďalej takéto nízke, obce nemôžu garantovať dodávku pitnej vody do každej domácnosti.

„Momentálne potrebujeme na obnovu okolo 40 % navýšenie ceny vodného a stočného. Konkrétne pri zvýšení cien o desať percent hovoríme o 19 centoch. Keď si to vypočítate ročne, pre štvorčlennú rodinu o 20 eurách. Nie je to nič také, čo by malo ohroziť rozpočty našich domácností,“ ozrejmil prezident Asociácie vodárenských spoločností Stanislav Hreha.

Na investičný dlh vodárenstva v odhade okolo 3-4 miliardy eur upozornil aj Najvyšší kontrolný úrad. ZMOS plánuje celý postup koordinovať s vodárenskými spoločnosťami a zároveň chce dostať na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zástupcu vodárov, ktorý by komunikoval ich požiadavky a zabránil tak neprimeranému zdraženiu vodného a stočného.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu