Filipko z Prievidze bojuje o život. Pre vážnu chorobu sa nemôže stretávať s kamarátmi


Foto: Filipko z Prievidze bojuje o život. Pre vážnu chorobu sa nemôže stretávať s kamarátmi
Galéria: 7 fotiek
Foto: mama Filipa

Soňa Bartošová je mama malého Filipka, ktorý oslávil v apríli piate narodeniny. V rodine Bartošovcov však neprebehla oslava ako v iných rodinách, pretože malý Filip je chlapec, ktorý bojuje každý deň o svoj život. Už siedmy deň po narodení začal mať problémy s vylučovaním a od bábätka začal jeho vývoj upadať. Začal veľa jesť, napriek tomu chudnúť, prestal chodiť a vyvíjať sa. Lekári pozerali so založenými rukami takmer 5 rokov.

Momentálne rodina čaká na výsledky genetiky cystickej fibrózy. Problémy má so zahlienením, ale aj so vstrebávaním tukov. Filipovi však zásadne zabrala liečba kmeňovými bunkami, ktorá by mu mohla prinavrátiť možnosť ísť medzi ľudí bez toho, aby kvôli kontaktu s kamarátmi skončil v nemocnici.

Filipko trikrát denne inhaluje, aby nemal kŕče a hlien sa rozpustil. Okrem toho nemôže byť súčasťou kolektívu. Každá návšteva je rizikom infekcie, schudnutia či hospitalizácie.

Galéria: 7 fotiek

Problémy sa začali nabaľovať a jeho rodičia zostali odkázaní na finančnú pomoc darcov, pretože náklady na liečbu sú pre mladú rodinu neúnosné.„ Malý bojovník podstúpil vďaka predošlej zbierke dve série liečby kmeňovými bunkami v hodnote 6 000 eur. Jeho zdravotný stav sa zlepšil natoľko, že môže konečne navštevovať logopédiu a špeciálneho pedagóga, čo doteraz nebolo možné.“ píše sa na stránkach verejnej zbierky.

Filipkov problém je hlien, ktorý kvôli poruche organizmu nedokáže sám regulovať, a tak sa ho vytvára stále viac a ničí ostatné orgány. „ Bohužiaľ, lekári si nás len 4 roky pohadzovali, až kým úplne neupadol, prestal chodiť a iba ležal a plakal. Jeho stav sa zlepšil až po podaní prvej dávky kmeňových buniek, žiaľ, žiadna poisťovňa túto liečbu neprepláca.“ dodáva zúfalá matka. Šokujúce je, že poisťovňa neprepláca ani lieky, na ktoré je odkázaný.


Ako hovorí jeho Soňa: „ Filipko sa má aktuálne striedavo - oblačno. Keď dostane infekciu je slabší. Sme vďační za zdieľanie a finančnú pomoc. Veľmi by nám pomohol aj iný názor na zdravotný stav alebo tip od ľudí, ktorí majú podobnú skúsenosť. Napriek nepriazni osudu je mladá mamička šťastná, že ľudia reagujú na výzvu a finančne pomáhajú s nákladmi, ktoré sa vyšplhajú na 3000 eur mesačne.

Aké sú prejavy Cystickej fibrózy u detí? Typickým príznakom je veľmi slaný pot. Deti trpiace týmto syndrómom sa nazývajú aj slané deti. Pretrváva u nich silný kašeľ, najmä po námahe. Trpia častými zápalmi dýchacích ciest a prínosových dutín. Majú polypy v dutinách a paličkovité prsty. Opakuje sa u nich zápal pankreasu a problémy s priberaním pre nedostatok živín. Typické sú aj zmeny chutí do jedla, či rozvíjajúca sa cukrovka. Indikáciou na diagnostiku bývajú aspoň dva zo symptómov. Uvádza Slovenská Asociácia Cystickej Fibrózy na Slovensku. 

Tu môžete prispieť na liečbu Filipka:  https://donio.sk/navrat-zdravia-pre-filipka








Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu