Trenčín čaká zásadná aktualizácia cestovného poriadku


Foto: Trenčín čaká zásadná aktualizácia cestovného poriadku
Galéria: 6 fotiek
Foto: Mesto Trenčín/Doprava na Považí

Mestská hromadná doprava prejde veľkými zmenami. Obyvatelia Trenčína čakajú na aktualizáciu dlhých 8 rokov. Počas tohto obdobia pribudlo množstvo nových ulíc, rozrástli sa nové štvrte, pribudli aj nákupné centrá a zmenil sa aj železničný grafikon, načo muselo mesto reagovať vo vynovenom cestovnom poriadku.

Počas roka 2024 budú premávať autobusy podľa nového vylepšeného cestovného poriadku. Mesto chystá aj verejnú prezentáciu vynovenej koncepcie, ktorá bude v stredu 15. mája 2024 v Kultúrno-kreatívnom centre Hviezda. Začiatok prezentácie je naplánovaný na 17:00 hod. 

Galéria: 6 fotiek

Mesto zozbieralo viac ako 3,5 milióna záznamov o predaných cestovných lístkoch a viac ako 150-tisíc záznamov z palubných počítačov v autobusoch, ktoré premávali v meste počas uplynulých rokov. Tieto dáta boli spracované v rámci posudzovania súčasného stavu MHD Trenčín a zároveň sa stali odrazovým mostíkom pre vzor ako by mal vyzerať nový grafikon, na ktorého tvorbe spolupracuje mesto Trenčín so združením Doprava na Považí.


Odborník a spoluautor Michal Mazánik z Dopravy na Považí na webe mesta vysvetľuje, čo všetko pred úpravami zvažovali. „Skúmali sme záznamy o vyťaženosti jednotlivých spojov, analyzovali počty predaných lístkov aj meškania autobusov. Súčasťou posudzovania aktuálneho stavu bola aj analýza dostupnosti zastávok, dochádzky do škôl, práce či zdravotníckych zariadení a tiež prieskum rozvojových oblastí mesta“. 

Výskum ukázal, že niektoré spoje boli prekvapujúco komplikované a treba ich zjednodušiť, naopak niektoré časti mesta majú veľmi slabú autobusovú dopravu. „Napríklad na sídlisko Noviny alebo na Východnú ulicu sa prestáva jazdiť už pred ôsmou večer, prípadne ešte skôr. Málo spojov jazdí aj do Opatovej alebo na Vinohrady.“ doplnil informácie Tomáš Mihalik z Dopravy na Považí.

„Okrem dát projektanti nového grafikonu vychádzajú aj z rozhovorov s vodičmi, pracovníkmi dopravcu. Návrh grafikonu bude prerokovaný s poslancami i verejnosťou. Jeho tvorcovia sú pravidelnými cestujúcimi trenčianskou MHD, a tak majú jej problémy navnímané i na vlastnej koži.“ uvádza mesto na svojich stránkach. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu