Sedí za smrť 8 ľudí pri výbuchu vo vojenskom podniku. Teraz ho vinia z obrovského podvodu


Foto: Sedí za smrť 8 ľudí pri výbuchu vo vojenskom podniku. Teraz ho vinia z obrovského podvodu

Obzvlášť závažný zločin podvodu formou spolupáchateľstva rieši Okresný súd v Prievidzi. Na lavicu obžalovaných sa posadil Jozef B., bývalý predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Vojenského opravárenského podniku v Novákoch a jeho vtedajší podriadený Rudolf B. Jozef B. bol pritom len nedávno, po 16-tich rokoch právoplatne odsúdený za výbuch vo vojenskom podniku pri ktorom zahynulo 8 ľudí.

Aj súčasné súdne pojednávanie súvisí s vojenským podnikom, ktorému Jozef B. šéfoval. Podľa obžaloby si podnik pod jeho vedením v roku 2006 nechal preplácať likvidáciu munície, ku ktorej ale nedošlo. Ministerstvo obrany malo za tieto fiktívne faktúry zaplatiť približne 20-miliónov vtedajších korún. Rezort obrany na dnešnom pojednávaní ústami splnomocnenej osoby ale oznámil, že náhradu škody nežiada.

V skutočnosti munícia, ktorá mala byť podľa zmluvy  rozobratá, zneškodnená nebola. Zostala uskladnená v podniku a k jej zneškodneniu malo dôjsť až neskôr. To sa ale nestihlo. V marci 2007 došlo k výbuchu pri ktorom prišlo o život 8 ľudí a ďalšie desiatky bolo zranených. Za výbuch si Jozef B. práve odpykáva 5-ročný nepodmienečný trest a na súd ho priviedli v putách.

Jozef B. tvrdí, že je nevinný. Priznal, že v roku 2006 bol predseda predstavenstva, generálny riaditeľ a organizoval prácu pre celý podnik. Nebol však na to sám. 


„Na spresnenie uvádzam, že som nebol iba jeden zodpovedný za zmluvu. Zmluvu sme mohli podpísať dvaja členovia predstavenstva. Nemal som právomoc ako generálny riaditeľ uzatvárať zmluvy,” skonštatoval Jozef B. s tým, že podľa zmluvy a jej dodatkov bolo dohodnuté, že v prípade, ak sa nestihne zneškodniť munícia do konca roku 2006, spraví to VOP - ka na svoje náklady v následujúcom roku. Za prieťahy môže ale podľa Jozefa B. práve vtedajšie vedenie ministerstva a ním poverení ľudia.

Ďalej bývalý generálny riaditeľ povedal, že dohliadal na to, aby boli na jednotlivých pracoviskách kvalifikovaní ľudia a za to, čo sa v podniku stalo vraj nemôže jeho vedenie, ale ministerstvo. „Bohužiaľ, na tejto zmluve došlo aj k výbuchu a dostal som sa tam, kde som teraz. Takže žiadne zámery - ideme vytiahnuť peniaze od ministerstva obrany, to rozhodnutie bolo na ministerstve obrany. Ja som si to sám nevymyslel, že to bude takto,” vypovedal Jozef B, ktorý zároveň priznal, že pochybenia na poli bezpečnosti v podniku boli a za tie si aj odpykáva trest.

Podľa jeho obhajcu neboli v tomto prípade naplnené znaky skutkovej podstaty trestného činu podvodu, čo chce aj na hlavnom pojednávaní dokázať.

K tragickému výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch došlo v marci 2007. Na súde bolo preukázané, že v podniku skladovali obrovské množstvo nevybuchnutej munície, čo bolo v rozpore s predpismi. Kompetentní, teda ja Jozef B., tieto pochybenia prehliadali a nenahlásili. Súd v prípade právoplatne rozhodol až po 16-tich rokoch od výbuchu vlani v auguste. Pôvodné tresty pre bývalých manažérov podniku výrazne sprísnil.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu