FOTO: Koniec éry: Baníci z Bane Nováky vyťažili poslednú tonu slovenského uhlia


FOTO: Koniec éry: Baníci z Bane Nováky vyťažili poslednú tonu slovenského uhlia
Galéria: 8 fotiek
Foto: Marián Michalko

V stredu o 12.30 hodine zaznelo poslednýkrát v podzemí Bane Nováky zvonenie, oznamujúce koniec 114-ročnej kapitoly slovenského uhoľného priemyslu. Baníci vyviezli z hlbín zeme poslednú tonu hnedého uhlia, symbolicky tak uzatvárajúc dlhú históriu ťažby uhlia na Slovensku.

Počas tejto éry prešlo prevádzkami baní približne 350 000 zamestnancov, ktorí vyťažili a expedovali do energetiky a priemyslu 238 miliónov ton hnedého uhlia od roku 1909 do roku 2023. „Posledné slovenské hnedé uhlie bolo vyťažené na komplexne mechanizovanom stenovom porube 102 003-95 prvého predáka Ferdinanda Laštiaka. Pracovisko sa nachádza  na I. horizonte Bane Nováky, v hĺbke 300 m pod povrchom. Do prevádzky bolo uvedené 25.  septembra 2023,“ prezradila hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková s tým, že priemerne denne z toho pracoviska baníci ťažili 924 ton uhlia.

Ukončenie nastáva v Bani Nováky s predpokladaným ročným objemom 760 000 ton. „Zaujímavosťou je, že kde novácki baníci začínali, tam aj končia. Z hľadiska povrchu sa posledný stenový porub nachádza medzi obcami Nováky a Lehota pod Vtáčnikom, v lokalite pod Pustým vrchom. Práve tu sa v apríli 1940 začalo s razením prvej úpadnice nováckej bane Rudolf. Po ôsmich desaťročiach sa baníci vrátili vyťažiť posledné zásoby uhlia do tejto oblasti,“ prezradila hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková.

Tá jedným dychom dodala, že pri príprave pracovísk narazili na dve pôvodné otvárkové chodby zo 40-tych rokov, pravdepodobne z obdobia druhej svetovej vojny. V jednej z nich sa dokonca nachádzali aj koľajnice s banským vozíkom.

Po skončení ťažby nasleduje obdobie demontáže strojného vybavenia, uzatvárania podzemia a revitalizácie postihnutého územia, v súlade s európskymi smernicami. „V nastávajúcom období, v rokoch 2024 – 2027 budú v bani Nováky prebiehať práce na demontáži strojného vybavenia, na bezpečnom uzatváraní podzemia, likvidácii banskej prevádzky a revitalizácii územia dotknutého banskou činnosťou,“ doplnila A. Siváková.
.
Hovorkyňa hornonitrianskych baní zároveň uviedla, že po Bani Cigeľ, ktorá ukončila ťažbu v roku 2017 a Bani Handlová, ktorá ukončila prevádzku v septembri 2021 je Baňa Nováky poslednou činnou baňou  v regióne. „Útlm uhoľného baníctva výrazne zasiahol do zamestnanosti. Kým v  roku 2018 zamestnávala skupina Hornonitrianske bane  3800 zamestnancov k 1. decembru 2023  to bolo 1 567 zamestnancov,“ zdôraznila A. Siváková.
 
Ukončenie ťažby uhlia podľa slov hovorkyne hornonitrianskych baní prináša pre spoločnosť nový začiatok príbehu udržateľnej budúcnosti. „Intenzívne pracujeme na hľadaní perspektívnych aktivít smerujúcich k rozvoju firmy. Príležitosti máme v strojárskej výrobe, pri povrchových úpravách vagónov, v oblasti dodávok tepla pre región, využitia obnoviteľných zdrojov energie, v poskytovaní špecializovaných činností a služieb pre externých zákazníkov,“ naznačila A. Siváková s dovetkom, že kľúčové pritom budú rozhodnutia na úrovni vlády Slovenskej republiky, súvisiace s výberom a financovaním nových projektov na podporu zamestnanosti.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu