FOTO: Trenčianske múzeum tento rok investovalo do hradu viac ako 800-tisíc eur


FOTO: Trenčianske múzeum tento rok investovalo do hradu viac ako 800-tisíc eur
Galéria: 4 fotky
Foto: Marián Michalko

Trenčianske múzeum v Trenčíne ako správca Trenčianskeho hradu sa v rámci svojej činnosti stará o takmer 70 pamiatkových objektov hradu, ktoré priebežne rekonštruuje, obnovuje a konzervuje. Na svojich stránkach zároveň informovalo, že do Trenčianskeho hradu tento rok investovalo už viac ako 800 tisíc eur.


Múzeum zároveň prezradilo, že v prvom októbrovom týždni sa v rámci rekonštrukcie hradu uskutočnili 2 stavebné akcie a to výmena strešnej krytiny na veternej veži a výmena strešnej krytiny na vyhliadkovej vežičke pri Jeremiášovej bašte.



„Rekonštrukčné práce na Trenčianskom hrade, ktoré pozostávali z výmeny pôvodných smrekových šindľov na streche vežičky a 3. brány, nazývaná tiež Veterná, boli úspešne dokončené. Aktuálne majú nové drevené šindle svetlú farbu, ktorá v priebehu jedného roka prirodzene nadobudne šedý odtieň,“ ozrejmilo múzeum.


Celková investícia na rekonštrukciu striech na oboch objektoch bola vo výške 50 000 eur a bola plne hradená z finančných prostriedkov Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Ako správca Trenčianskeho hradu zdôraznil, pôvodné smrekové šindle z 80.rokov 20. storočia, ktoré boli použité pri obnove hradu,  boli nahradené novými šindľami z červeného smreku. „Ich životnosť je pri správnom ošetrovaní a impregnovaní minimálne 50 rokov,“ doplnilo múzeum s tým, že šindle, ktoré boli pri rekonštrukcii použité, sú vyrábané tradičným spôsobom.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu