FOTO: Na Trenčianskom hrade zažijete taký pochod čertov, aký ste ešte nevideli. A nie jeden, ale dva


FOTO: Na Trenčianskom hrade zažijete taký pochod čertov, aký ste ešte nevideli. A nie jeden, ale dva
Galéria: 7 fotiek
Foto: archív Trenčianske múzeum / Marián Michalko

Tak ako minulý rok, aj tento čaká návštevníkov Trenčianskeho hradu čertovsky dobrá zábava. „V roku 2022 sme na jeseň na Trenčianskom hrade pre vás pripravili Krampus. Očakávali sme, že vás príde okolo 800 – 900, v jednu hodinu vás prišlo 4000. Ako organizátori sme padli na kolená a tak isto aj „krampusáci“ ktorí prišli na hrad a nedokázali vám dať tú šou, akú chceli. Tento rok urobíme preto všetko inak,“ prezradila v krátkom videu na stránkach hradu Katarína Špačková z oddelenia marketingu.

Na minuloročný pochod čertov zabudnite. Tento rok bude všetko inak. „Priatelia, tento rok zažijete na hrade taký Krampus (pochod čertov) aký ste ešte nevideli!“ doplnilo Trenčianske múzeum a ako dodala K. Špačková, „krampusáci“ nebudú chodiť len po hrade.

„Nepríde 18 čertov, ale 60. Nebude to jeden pochod, ale budú dva. Jeden sa bude konať za svetla, bude jemnejší, aj pre deti a pre citlivejšie povahy a druhý bude v úplnej tme a spravíme na hrade dokonalé peklo, ale iba pre tých, čo sa na to cítia,“ ozrejmila K. Špačková s tým, že čerti prídu nie na dolné nádvorie, ale do južného opevnenia, do dokonalej skalnej hradnej atmosféry, tam kam čerti patria.


Ako Trenčianske múzeum ale zdôraznilo, má to jeden háčik. „Má to len jediný háčik, počet lístkov je naozaj obmedzený, preto si ich nákup rozhodne nenechávajte na poslednú chvíľu,“ uzavrelo múzeum.

Čo to je Krampus?

Krampus je alpské strašidlo, podobne ako u nás čert, ktorý sa objavuje aj po boku svätého Mikuláša, ktorý odmeňuje a naopak čert trestá. Pochody krampusov sú staroveká tradícia z alpských oblastí ešte z predkresťanského obdobia a paradoxne, mali chrániť pred démonmi, ktorých mali svojou strašidelnosťou od ľudí odohnať. Pochody krampusov sa čoraz častejšie objavujú sa aj za hranicami alpských miest a obcí odkiaľ pochádzajú a kde sú veľmi obľúbené.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu