Handlová príde o jednu zo svojich dominánt. Ikonická stavba doslúžila


Foto: Handlová príde o jednu zo svojich dominánt. Ikonická stavba doslúžila Foto: archív mesto Handlová

Banícke mesto príde o jednu zo svojich dominánt. Ako informovalo mesto Handlová na svojich stránkach, 36-ročný komín v Bani Handlová už doslúžil. „Hornonitrianske bane Prievidza, a.s. pristúpili po ukončení ťažby uhlia k sanácii niektorých objektov. Komín v Bani Handlová je jedným z nich,“ doplnilo mesto s tým, že búrať sa bude postupne výškovými pracovníkmi, následne pomocou bágra.

„118 metrov vysoký handlovský komín zo železo betónových tvárnic s dvoma prstencami bol postavený v roku 1987. Do prevádzky bol uvedený ako súčasť modernizácie teplárne pre mesto Handlová. V tom čase bol vybavený elektrostatickými odlučovačmi popolčeka na znižovanie emisií znečisťujúcich látok do ovzdušia a na ochranu životného prostredia. Za svoju viac ako tridsať ročnú existenciu sa stal jednou z dominánt nášho mesta a často bol objektom fotografov,“ doplnila handlovská samospráva.

Ako uviedla hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková pre mesto Handlová, demolačné práce si vyžiadali návrh optimálnej technológie z hľadiska prevádzkového, ekonomického a bezpečnostného. „Aktuálne sa finalizujú potrebné povolenia a odborní zamestnanci vykonávajú prípravné bezpečnostné práce pre demoláciu. Budujú sa ochranné prvky na zaistenie nežiadúceho rozletu sute, aby sa vylúčilo riziko poškodenia okolitých objektov a inžinierskych sietí,“ prezradila A. Siváková.

Podľa slov hovorkyne Hornonitrianskych baní Prievidza bude demolácia prebiehať lezeckými prácami s použitím elektrických zbíjacích kladíva a po rozobratí komína na výšku 30-tich metrov sa ďalšie práce budú vykonávať už za pomoci bágra.

„Stavebná suť, ktorá vznikne počas demolácie sa bude vhadzovať do komínového telesa a postupne odvážať. Následne bude zhodnotená a využitá na stabilizovanie svahu v areáli bane Cígeľ,“ uzavrelo mesto.
 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu