FOTO: Už ste počuli o samozbere paradajok? Natrafiť sa dá pri ňom aj na kus, ktorý nasýti celú rodinu


FOTO: Už ste počuli o samozbere paradajok? Natrafiť sa dá pri ňom aj na kus, ktorý nasýti celú rodinu
Galéria: 20 fotiek
Foto: Marián Michalko

V časti mesta Partizánskeho Malých Bieliciach, na ulici s príznačným názvom Skleníková nie je možné prehliadnuť niekoľko rozľahlých skleníkov. Do jedného z nich už tri roky smerujú kroky milovníkov tradičnej zeleniny. Medzi desiatkami druhov paradajok, paprík či uhoriek je možné natrafiť aj na nadštandardné kusy, vážiace takmer jeden kilogram, či rôzne netradičné farebné prevedenia obľúbenej zeleniny.

„Začalo to tým, že som chcel mať doma zdravú zeleninu. Tým, že sa venujeme ovociu, nebol ale na zeleninu čas. Nejako sme to skombinovali a toto je výsledok,“ prezradil Jozef Žatko z ovocinárskej firmy z Ostratíc, ktorá s pestovaním zeleniny, začala len nedávno. „Videl som to už fungovať. Jazdil som dlho okolo týchto skleníkov, zoznámil som sa s majiteľmi a teraz máme  jeden skleník v prenájme,“ vysvetlil mladý farmár.

Ako zanietený farmár doplnil, na Slovensku je stále veľa ľudí, ktorí nemajú možnosť si sami dopestovať,  alebo nemajú babku na dedine, ktorá ich nabalí. „Tak sme si povedali, že aj aby oni mali možnosť prístupu k dobrej zelenine. Prvé dva roky sa ľudia učili, zvykali, tento rok vidíme, že už sa naučili,“ pokračoval nadšený pestovateľ zeleniny.

Na jednom mieste tu ľudia nájdu pestrú škálu chutnej zeleniny, ktorú si môžu sami naoberať. „Máme tu asi 12 typov klasických paradajok, 17 typov cherry paradajok, 10 typov sladkej štipľavej papriky, chilli, 5 typov habanero a šalátové uhorky, taká slovenská klasika,“ vymenoval J. Žatko.


Podľa slov mladého pestovateľa ale ide o úplne iný typ samozberu, než na aký sú ľudia zvyknutí. „Nie je to tak, že ľudia, ktorí sem prídu, si oberú 30 kilogramov jahôd, na nejakú dreň a dajú to do mrazničky. Chodia sem skôr ako na výlet, oberú 3 až 5 kilogramov, občas keď robia kečup, tak zoberú aj 20,“ pokračoval farmár s tým, že mnohí sa vracajú pravidelne.

„Sme otvorení od júna až do novembra. Obyčajné veľké paradajky stoja 2,50 eur za kilogram, 4,50 eur zaplatia za kilogram cherry rajčín, pričom v obchodoch sú dvojnásobne drahšie,“ ozrejmil J. Žaťko a jedným dychom prezradil, že kým väčšina Slovákov je vo výbere zeleniny konzervatívna, objavujú sa aj odvážnejší konzumenti.

 „Ľudia majú radi najviac klasickú červenú rajčinu. Sme ale radi, keď objavujú chute a farby. Chodia sem kuchári, ktorí experimentujú s tým aká farba a aká chuť im do akého jedla sedí,“ uzavrel J. Žatko.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu