FOTO: Operný spev, jazz či dynamický folklór. Hudobné leto v Trenčianskych Tepliciach je v plnom prúde


FOTO: Operný spev, jazz či dynamický folklór. Hudobné leto v Trenčianskych Tepliciach je v plnom prúde
Galéria: 11 fotiek
Foto: hudobneleto.sk

Festival Hudobné leto každoročne láka do Trenčianskych Teplíc množstvo návštevníkov, aby si tu užili bohatý kultúrny program a skvelú hudbu. Aktuálny už 77. ročník odštartoval symbolicky v piatok 7. júla 2023 Spevácky zbor mesta Bratislava slávnym dielom Carmina Burana. Členovia zboru predviedli svetoznámu kantánu od Carla Orffa v koncertnej sále Kursalon pod vedením známeho dirigenta Adriana Kokoša.

Piatkový večer v Kursalone sa niesol v znamení dramatických a emotívnych tónov speváckeho zboru, klavírnych či bubnových pasáží. Poslucháči si mohli vychutnať aj virtuózne spevácke sóla, konkrétne soprano v podaní Janky Juríčkovej, tenor Otokara Kleina a bas Romana Krška.

Atmosféra otváracieho koncertu bola neopakovateľná, vďaka géniovi hudby a, samozrejme, vďaka skvelému publiku. Je to renomovaný hudobný festival s bohatou tradíciou a hodnotným obsahom,“ zhodnotil dirigent Speváckeho zboru mesta Bratislava.

Program 77. ročníka Hudobného leta tvorí celkovo 9 predstavení, ktoré majú ambíciu zaujať široké spektrum divákov a ulahodiť náročnejším divákom aj širokej verejnosti. O program v nedeľu 16. júla sa postarala legendárna speváčka, skladateľka a gitaristka Lenka Filipová, ktorá v sprievode hudobných hostí predstavila svoje tradičné hity, ale aj piesne z novších albumov. 

Jedinečné spojenie operného spevu a populárnej hudby definuje tvorbu hudobného tria Gioia, ktorí vo štvrtok 20. júla predviedli svoje známe hity aj skladby z nového albumu Dolce Vita. Hosťom večera bola jazzová hudobníčka Vanessa Šarközi a všetci spoločne sa postarali o neopakovateľný umelecký zážitok.


Program Hudobného leta v Trenčianskych Tepliciach však ani zďaleka nekončí. Kapela Modus, priekopníci bigbeatovej tvorby 70. a 80. rokov minulého storočia, oslávia koncertom v nedeľu 30. júla o 19:00 hod. neuveriteľných 55 rokov pôsobenia na scéne. Svoje hity zahrajú vo vynovenej zostave, ktorej súčasťou sú aj pôvodní členovia. 


Návštevníci festivalu si môžu v priebehu augusta užiť ďalšie predstavenia a koncerty. Vo štvrtok 10. augusta im rozprúdi krv v žilách špičkový jazzový orchester Fats Jazz Band, ktorý na koncerte Na vlnách swingu odohrá svetoznáme skladby od velikánov ako Louis Armstrong, Benny Goodman, Tommy Dorsey a ďalší.

Folklórne tradície, pestrofarebné vyšívané kroje či dynamické tance a bujaré pokriky zas prinesie v nedeľu 20. augusta SĽUK v cykle s názvom Slovensko. Tento folklórny súbor, ktorý netreba predstavovať, spracováva autentické prejavy slovenského ľudového umenia do umelecky vysoko kvalitných a divácky úspešných programov s rôznou mierou štylizácie, ale aj odvážnymi posunmi do nových žánrov.

Náladu návštevníkov odľahčí v nedeľu 27. augusta divadelná komédia s názvom Zahráte mi manžela? alebo maliar izieb, v ktorom sa predstavia herci Zdena Studenková, Zuzana Fialová a Roman Poláčik. Kultúrne bohatý mesiac zakončí vo štvrtok 31. augusta koncert Všetko je mi darom v podaní pop-gospelovej speváčky Simy Magušinovej aj s kapelou.

O záverečné predstavenie Hudobného leta v Trenčianskych tepliciach sa v nedeľu 10. septembra postará Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu. Tí si pripravili špeciálny program pri príležitosti 70. výročia svojej existencie. 

Viac informácií nájdete na oficiálnom webe festivalu alebo na webovej stránke portálu Ticketportal





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu