Historické „perličky“ z Trenčína. Nový zvon v hornom kostole aj mestskí paholkovia


Foto: Historické „perličky“ z Trenčína. Nový zvon v hornom kostole aj mestskí paholkovia Foto: Marián Michalko

Štátny archív v Trenčíne na svojich stránkach poodkryl opäť oponu do historických udalostí perly Považia. Vďaka starostlivo archivovaným dokumentom sa môžeme dozvedieť o bežnom živote v meste Trenčín aj pred mnohými rokmi. Listiny, ktoré vo svojich príspevkoch Štátny archív v Trenčíne opisuje, nás tentokrát prenesú do roku 1702.

Nový zvon pre horný kostol

„V roku 1702 sa pre takzvaný horný trenčiansky kostol vyhotovoval nový zvon. Práce boli zverené skalickému zvonolejárovi Jurajovi Brhelovi a jeho tovarišovi,“ vysvetľuje Štátny archív s tým, že zvon mal byt stredný o váhe 20 centov.


Ako Štátny archív ďalej doplnil, mesto od jedného centu platilo 3 zlaté a 75 denárov a o majstrov sa príkladne staralo. „Majstrom zabezpečovalo tiež každý deň obed i večeru a po holbe piva,“ pokračoval trenčiansky archív.


Mesto si ale dalo podmienku, že ak by sa medzičasom zvon „musel preliať, teda znovu odliať“, malo to byt na náklady majstra zvonára a jeho tovariša. „Keď budete počuť v Trenčíne zvony, možno si spomeniete aj na okolnosti z roku 1702, ktoré za tým stáli,“ pripomenul archív.

Trenčianski paholkovia

„V období novoveku si mesto Trenčín najímalo do služieb paholkov, ktorých úlohou bolo starať sa o dobytok na mestskom majeri,“ prezradil Štátny archív a dodal, že s nimi každoročne spísalo dohodu, takzvanom conventiu, kde si obe stránky navzájom špecifikovali svoje záväzky.


Trenčiansky Štátny archív poukázal, že už v tom čase, mesto dbalo na bezpečnosť a paholkom prispelo aj na niečo, ako ochranné prostriedky v dnešnom ponímaní. „Mesto paholkom dávalo popri finančnej hotovosti aj príspevky na stravu ci oblečenie, napríklad na topánky, halenu, klobúk, svetle nohavice, košele či pas za rukávce,“ uviedol archív na záver.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu