Regionálna veterinárna a potravinová správa Púchov žiada o súčinnosť pri nahlasovaní uhynutej diviačej zveri


Foto: Regionálna veterinárna  a potravinová správa Púchov žiada o súčinnosť pri nahlasovaní uhynutej diviačej zveri Foto: ilustračné foto archív pixabay

Mesto Dubnica nad Váhom na sociálnej sieti informovalo o žiadosti Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Púchov. Tá žiada o súčinnosť pri nahlasovaní uhynutej diviačej zveri.

„Vzhľadom na pretrvávajúce riziko šírenia afrického moru ošípaných. Regionálna veterinárna  a potravinová správa Púchov žiada o súčinnosť.  Akúkoľvek uhynutú diviačiu zver nahlasujte na telefónnom čísle 0911 371 587,“ uverejnilo mesto.

Podľa Štátnej veterinárnej správy Slovenskej republiky je africký mor ošípaných (AMO)  vírusová, vysoko kontagiózna infekcia domácich ošípaných, európskych diviakov, amerických diviakov a afrických divo žijúcich sviňovitých - prasa bradavičnaté, diviak štetinatý, diviak madagaskarský, diviak pralesný.

„Prejavuje sa rýchlym priebehom, s vysokými horúčkami, celkovou apatiou, slabosťou, inapetenciou, hnačkami, pneumóniou a krvácaninami rôznej veľkosti a tvaru v podkoží, na slizniciach , serózach a v tkanivách rôznych orgánov,“ dolnila správa s tým, že sa vyznačuje  vysokou morbiditou a mortalitou 85 až 100 percent.

„Africký mor ošípaných je veľkou hrozbou pre chov domácich ošípaných a výkon poľovníctva nielen u diviačej zveri. V prípade výskytu sa v ohnisku nákazy usmrcujú všetky domáce ošípané a zastavuje respektíve obmedzuje sa obchodovanie so živými ošípanými, spermou, vajíčkami, embryami, bravčovým mäsom a výrobkami z bravčového mäsa. Pri potvrdení choroby u diviačej zveri sa zastavuje respektíve reguluje poľovanie nielen na diviakov, ale aj ostatnú voľne žijúcu zver, obmedzuje sa pohyb v lese a zastavuje sa obchodovanie s mäsom od diviakov vrátane produktov,“ upresňuje Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu