FOTO: Mrazivá zima v kúpeľoch na Považí očami fotografa. Viete o tajomstvách, ktoré mesto ukrýva?


FOTO: Mrazivá zima v kúpeľoch na Považí očami fotografa. Viete o tajomstvách, ktoré mesto ukrýva?
Galéria: 17 fotiek
Foto: archív Mário Badík

Trenčianske Teplice majú svoje kúzlo v každom ročnom období. Patria medzi jedno z najstarších kúpeľných miest na Slovensku. Za svoju slávu vďačia najmä liečivým prameňom, ktoré mal podľa povesti objaviť chromý pastier pri hľadaní zatúlanej ovečky. Tá sa dostala aj do erbu mesta.

Na rozvoji kúpeľov mala veľkú zásluhu rodina llésházyovcov.  Tá kúpele zveľaďovala 241 rokov. Neskôr kúpil kúpele viedenský finančník Juraj Sina, ktorý ich prebudoval a zmodernizoval. Jeho dvom deťom Šimonovi a Ifigénii prirástli kúpele natoľko k srdcu, že v ich zveľaďovaní pokračovali.

Okrem hotelov a rozšírenia kúpeľného parku dala Ifigénia v roku 1888 pristaviť k zrkadlisku Sina najvzácnejšiu historickú pamiatku zachovanú dodnes, historické kúpele Hammam, ktoré sú doteraz nielen slovenským, ale aj európskym unikátom. Málokto však tuší, že budova ukrýva aj tajomný odkaz.

Ten je umiestnený  na strope a symbolizuje rok dokončenia stavby. Okolo jedného stredového svetlíka sú v troch ďalších kruhoch umiestnené ďalšie svetlíky, ktorých je osem. To symbolizuje práve rok 1888.



Ďalší zo symbolov nenápadne ukrytým pred zrakmi návštevníkov je priamo na pešej zóne, pri vstupe do parku, na jednom z trojice balkónov Liečebného domu Vlára, ktorý bola postavený v roku 1900 a pôvodne bol bola pomenovaný Panónia. Nápis „Pannonia“ je tam skrytý v ozdobnom kovaní na jednom z balkónov.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu