Najstaršia prevádzkovaná elektráreň na Váhu oslavovala. Neuveríte, koľko rokov už funguje


Foto: Najstaršia prevádzkovaná elektráreň na Váhu oslavovala. Neuveríte, koľko rokov už funguje Foto: archív Slovenské elektrárne

Najstaršia prevádzkovaná elektráreň na Váhu v nedeľu oslavovala. „Pripomíname si 87 rokov od spustenia Vodnej elektrárne Ladce, ktorým sa odštartovala významná etapa vodohospodárskeho a energetického využitia Váhu. Vodné elektrárne, ak sa o ne poctivo staráte, majú pred sebou veľmi dlhý život. Preto je naším neskromným cieľom Ladce udržiavať v prevádzke hoc aj ďalších 80 rokov,“ informovali Slovenské elektrárne na svojich stránkach a zároveň oslávenkyni popriali všetko najlepšie.

Vodná elektráreň Ladce je najstaršou prevádzkovanou vodnou elektrárňou na Váhu. „V prevádzke je už od roku 1936. Bola však budovaná v dobe, keď elektrifikácia ešte len začínala a nároky na dodávku elektriny boli nízke,“ ozrejmili Slovenské elektrárne.

Ako Slovenské elektrárne ďalej informujú, bola naprojektovaná na nízky prietok, len 120 metrov kubických za sekundu.   „Všetky vodné elektrárne pod, ale aj nad elektrárňou Ladce majú vyššiu hltnosť. Vodná elektráreň Ladce tvorí takzvané. „úzke hrdlo“ na Váhu a preto v rokoch 1999 až 2001 bola rekonštruovaná na prietok 2 krát 90 metrov kubických za sekundu,  čím sa zároveň zvýšil inštalovaný výkon z 13,8 na 18,9 MW,“ upresnili elektrárne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu