Trenčiansky reštauračný pivovar Lanius na Mierovom námestí je špecifický každodennou pestrou ponukou lokálnych pív a ich originálnou chuťou. Remeselný pivovar viac nestačil neustále zvyšujúcemu dopytu a produkcii, preto sa majiteľ Peter Kaššák rozhodol v Trenčíne vybudovať nový produkčný pivovar. Ten sa nachádza v Priemyselnom parku v Záblatí a dokáže vyprodukovať niekoľkonásobne väčšie množstvo piva. Svoje brány pre verejnosť po prvýkrát otvoril 1. júla.
Príbeh pivovaru Lanius nám porozprával jeho zakladateľ a majiteľ Peter Kaššák. V rozhovore s ním sa dočítate, ako reštauračný pivovar vznikol, čím sa líši od ostatných či ktoré pivá preferujú zákazníci. Dozviete sa tiež, čo majiteľa viedlo k otvoreniu väčšieho pivovaru a aké novinky chystá do budúcnosti.
Láska k pivu je u vás zrejmá, kedy ste sa však rozhodli začať vyrábať vlastné pivo? Od ktorého roku vlastníte Trenčiansky pivovar Lanius na Mierovom námestí?
Od roku 1990 vlastním meštiansky dom č. 20 na Mierovom námestí. Vydražil som ho v dražbe v rámci malej privatizácie. Nebola to reštitúcia a ani dedičstvo. Všetko som musel zaplatiť. Dom je chránená kultúrna nehnuteľná pamiatka. Postupnou rekonštrukciou som vytvoril v priestore meštianskeho domu reštauračné prevádzky.
Od začiatku som chcel vytvoriť reštauračný pivovar, ale k naplneniu môjho sna prišlo až v apríli 2014. Po roku rekonštrukcie sme vytvorili jeden komplexný odbytový priestor, ktorý rešpektuje historický pôvod celého meštianskeho domu s hlavnou náplňou – remeselný pivovar. Som chemik, preto mi boli biochemické procesy, ale aj technologické požiadavky blízke. Avšak až vo finálnom štádiu prípravy pivovaru som začal spoznávať pestrý svet piva, ktorý sa vyvinul v rôznych častiach sveta, s ich historickým príbehom.