Trenčiansky pivovar Lanius sa rozrastá. Preslávia Trenčín lokálne pivá?


Foto: Trenčiansky pivovar Lanius sa rozrastá. Preslávia Trenčín lokálne pivá?
Galéria: 11 fotiek
Foto: Trenčiansky pivovar Lanius

Trenčiansky reštauračný pivovar Lanius na Mierovom námestí je špecifický každodennou pestrou ponukou lokálnych pív a ich originálnou chuťou. Remeselný pivovar viac nestačil neustále zvyšujúcemu dopytu a produkcii, preto sa majiteľ Peter Kaššák rozhodol v Trenčíne vybudovať nový produkčný pivovar. Ten sa nachádza v Priemyselnom parku v Záblatí a dokáže vyprodukovať niekoľkonásobne väčšie množstvo piva. Svoje brány pre verejnosť po prvýkrát otvoril 1. júla.

Príbeh pivovaru Lanius nám porozprával jeho zakladateľ a majiteľ Peter Kaššák. V rozhovore s ním sa dočítate, ako reštauračný pivovar vznikol, čím sa líši od ostatných či ktoré pivá preferujú zákazníci. Dozviete sa tiež, čo majiteľa viedlo k otvoreniu väčšieho pivovaru a aké novinky chystá do budúcnosti.

Láska k pivu je u vás zrejmá, kedy ste sa však rozhodli začať vyrábať vlastné pivo? Od ktorého roku vlastníte Trenčiansky pivovar Lanius na Mierovom námestí?

Od roku 1990 vlastním meštiansky dom č. 20 na Mierovom námestí. Vydražil som ho v dražbe v rámci malej privatizácie. Nebola to reštitúcia a ani dedičstvo. Všetko som musel zaplatiť. Dom je chránená kultúrna nehnuteľná pamiatka. Postupnou rekonštrukciou som vytvoril v priestore meštianskeho domu reštauračné prevádzky.

Od začiatku som chcel vytvoriť reštauračný pivovar, ale k naplneniu môjho sna prišlo až v apríli 2014. Po roku rekonštrukcie sme vytvorili jeden komplexný odbytový priestor, ktorý rešpektuje historický pôvod celého meštianskeho domu s hlavnou náplňou – remeselný pivovar. Som chemik, preto mi boli biochemické procesy, ale aj technologické požiadavky blízke. Avšak až vo finálnom štádiu prípravy pivovaru som začal spoznávať pestrý svet piva, ktorý sa vyvinul v rôznych častiach sveta, s ich historickým príbehom.

Čím sa podľa vás odlišujete od iných pivovarov? Odkiaľ pochádza receptúra vašich pív?

Určite to je pivná rozmanitosť, ktorá nás odlišuje. Varíme pivá s celosvetovým teritoriálnym pôvodom, ale aj s historickou výnimočnosťou. Všetky recepty sme optimalizovali v našej pivnej kuchyni. Všetky pivá, ktoré sme za desať rokov uvarili (približne sto druhov), sme skomponovali sami, samozrejme, s absolútnym rešpektovaním pravidiel, surovín a kvasiniek, ktoré daný štýl vyžaduje.

[photo]5275[photo]

Koľko druhov pív máte denne v ponuke a ktoré z nich patria k favoritom? Čomu ponuku prispôsobujete?

V stálej ponuke máme osem druhov piva, ktoré môžu návštevníci ochutnať v degustačnej sade, a tak si vybrať svojho favorita, aj keď sa občas stáva, že niektorí návštevníci pijú celý večer len „degustačky“. Na počudovanie naši hostia radi experimentujú, vďaka čomu sú veľmi obľúbené belgické pivné štýly, ale aj americká IPA a APA, anglické či írske pivá. Mnohých oslovia i ovocné pivné štýly a veľmi silné pivá, ktoré sa pijú z malých pohárov v zmysle belgickej pivnej kultúry. Ale najviac aj tak predávame pivá ako Bohemian Lager, Trenčiansky pšeničný Weizenbier a Amber Ale, ktoré si mnohí konzervatívni hostia objednávajú ako známu istotu.

Nedávno ste otvorili veľký pivovar, čo vás k tomu viedlo? Ide o vašu dlhoročnú splnenú túžbu?

Produkčný pivovar je logické vyústenie nárastu spotreby v reštauračnom pivovare v centre mesta. Posledné 3 až 4 roky bola spotreba na mieste taká, že úplne vyťažila kapacitu pivovaru. Nemohli sme predávať pivo ani sudové a ani fľaškové mimo prevádzku, lebo by nám chýbalo u nás. Produkčný pivovar nám umožnil predávať pivo aj ostatným prevádzkam a posilnil kapacitu najviac predávaných pív aj pre vlastnú potrebu. Splnená túžba? Áno, bolo to náročné urobiť z malého veľké, ale zvládli sme to. Stále sa však len rozbiehame.


Ako hodnotíte proces prípravy nového pivovaru do prevádzky? Technológie neustále napredujú, do akej miery pokrok ovplyvňuje výrobu piva?

Technologický proces výroby piva je známy niekoľko tisíc rokov a dodnes sa nezmenil. Zmenili sa iba nádoby, v ktorých sa varí a v ktorých sa kvasí a ich ovládanie. V porovnaní s pivovarom v meste, ktorý je veľmi remeselný, je technológia v produkčnom pivovare plne automatická či z hľadiska varenia alebo z hľadiska kvasenia. Takisto namiesto ručnej plničky fliaš máme plne automatickú linku s aseptickým plnením. Samozrejme, bez nadšených ľudí v procese varenia piva to nejde, myslím, že to je pre kvalitu nášho piva najdôležitejšie.

Organizujete prehliadky o výrobe piva? Kedy budú môcť nadšení pivári nazrieť do nového pivovaru?

Prvého júla sme mali v produkčnom pivovare deň otvorených dverí. Vzhľadom na množstvo vývojových a optimalizačných prác v pivovare v súčasnej dobe neorganizujeme exkurzie. Samozrejme, v prípade záujmu väčšej skupiny a dohodnutia vhodného termínu vieme prehliadku zorganizovať. Pravidelné periodické organizovanie prehliadok spojíme aj s otvorením degustačného baru priamo v priestoroch produkčného pivovaru v blízkom čase.

[photo]5278[photo]

Niektorí zákazníci sa dopytujú po nealkoholickom pive. Zvažovali ste niekedy ich výrobu, prípadne výrobu domácich radlerov?

Nealkoholické pivo je náš najbližší cieľ, hlavne pre potrebu nášho reštauračného pivovaru. Je niekoľko spôsobov výroby nealko piva a práve testujeme pre nás optimálny postup. Radlery vnímame skôr ako malinovky a tento trh sa zatiaľ dobývať nechystáme. 

Čo sa otvorením produkčného pivovaru zmenilo? Aké plány máte do budúcnosti?

Vďaka produkčnému pivovaru začíname dobývať trh so sudovým a fľaškovým pivom, ktorý bol v minulosti pre nás nedostupný z dôvodu obmedzenej kapacity. Plánujeme vytvoriť sieť vlastných pivární v krajských mestách na štýl nášho reštauračného pivovaru v meste. Začíname sériovo vyrábať vymrazovaním koncentrovaný pivný štýl EIS, ktorý vyrába len niekoľko pivovarov na svete. Je to vlastne penivý pivný koncentrát – likér, s obsahom alkoholu až 20 %. V minulosti sme ho vyrábali ručne v plastových konvách v truhlicovom mrazáku a stretol sa s veľkým záujmom. Vďaka širokému sortimentu, ktorý chceme rozhodne udržať, budeme distribuovať v reťazcoch špeciálne balenia fľaškových či plechovkových pív, ako sú adventné pivné kalendáre alebo darčekové balenia s rôznymi druhmi piva.

Chceli by ste trenčianske lokálne pivá vo väčšom množstve distribuovať do okolia či zahraničia?

Určite áno, to je cieľ produkčného pivovaru. Halu sme vybudovali s veľkou plošnou rezervou kapacity. Doplnením fermentačných tankov vieme bez potreby zmeny varnej technológie zvýšiť postupne kapacitu produkčného pivovaru na desaťnásobok.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu