Pozor, začína sa obdobie zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov


Foto: Pozor, začína sa obdobie zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov Foto: pixabay.com

V letných mesiacoch stúpa spolu s teplotou ovzdušia aj riziko požiarov, predovšetkým v prírodnom prostredí. Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru môže vyhlásiť čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru, či už pre časť, alebo pre celé územie okresu. 

Ako informujú hasiči v príspevku na sociálnej sieti, dôvodom na vyhlásenie obdobia zvýšeného nebezpečenstva požiarov je napríklad veľmi suché  a teplé počasie, ktoré trvá aspoň 5 po sebe nasledujúcich dní. Ďalej môže byť vyhlásené, pokiaľ v danej lokalite vypukne požiar v priebehu troch po sebe nasledujúcich dní, alebo ak Slovenský hydrometeorologický ústav stanoví vysoké požiarne nebezpečenstvo v lesoch na príslušnom území. 


V spomínaných prípadoch je v lesoch a ich okolí zakázané fajčiť, odhadzovať horiace či tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň. Je absolútne zakázané vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, ako aj spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme. 


Hasiči upozorňujú, že v prípade nedodržania týchto pravidiel môže byť fyzickej osobe udelená pokuta do výšky 331 eur. Ak niektorý zo zákazov poruší právnická osoba alebo podnikateľ, môže dostať sankciu vo výške až 16 596 eur. 

Aktuálny zoznam okresov, v ktorých je vyhlásený čas zvýšeného rizika požiarov, je uvedený na webovej stránke www.hasicisr.sk v sekcii Dôležité oznamy, v pravom stĺpci. Podľa Hasičského a záchranného zboru ho doposiaľ vyhlásilo 10 okresných riaditeľstiev. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu