Hornonitriansky banský skanzen je znovu otvorený. Neváhajte a vydajte sa do útrob zeme


Foto: Hornonitriansky banský skanzen je znovu otvorený. Neváhajte a vydajte sa do útrob zeme Foto: visitbojnice.sk

K jedinečným úkazom na hornej Nitre patrí aj Hornonitriansky banský skanzen, ktorý sa nachádza v bani Cígeľ necelých 10 minút autom od Prievidze. Skanzen je od 22. februára znovu sprístupnený.

Putovanie po každodennej ceste baníka je nielen prehliadkou povrchových, ale hlavne banských priestorov vyčlenených pre turistov.

Priestory sú výnimočné tým, že sa nachádzajú v dobývacom priestore časti banského závodu, v ktorom sa ešte v roku 2017 vykonávala ťažba hnedého uhlia. Všetky priestory tvoriace súčasť prehliadkovej trasy sú autentické,“ uviedla Turistická informačná kancelária Bojnice.


Návštevníci Hornonitrianskeho banského skanzenu môžu na vlastné oči vidieť a vyskúšať si cestu, ktorou baníci každodenne fárajú do útrob zeme za prácou plnou nástrah. Expozícia tiež približuje dejiny hnedouhoľného baníctva na Slovensku.

Spoznáte tak hranice jednotlivcov a skupín, ktorí po niekoľko generácií dobývaním prírodných surovín prispeli k budovaniu hornonitrianskeho regiónu. Termíny a ceny prehliadok nájdete na visitbojnice.sk.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu