Staré vodičské preukazy platia už len do konca mesiaca. Ich výmenu neodkladajte


Foto: Staré vodičské preukazy platia už len do konca mesiaca. Ich výmenu neodkladajte Foto: Facebook/Ministerstvo vnútra SR

Polícia Slovenskej republiky pripomína vodičom, ktorým boli vodičské preukazy vydané od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004, aby nezabudli, že týmto preukazom končí platnosť 31. decembra. Ich držiteľom polícia odporúča, aby ich výmenu neodkladali na neskôr.

Aktuálne polícia eviduje 168 314 vodičských preukazov, ktorých platnosť končí v tomto roku. Ministerstvo vnútra už dlhodobo zaznamenáva dvojnásobný nárast žiadostí o vydanie vodičského preukazu.

Za posledné dva mesiace však záujem o vydanie vodičského preukazu stúpol enormne. Kým v druhom októbrovom týždni roku 2022 žiadalo o vodičské preukazy 5 372 osôb, v rovnakom týždni tohto roka to bolo až 14 184 osôb. To predstavuje nárast o viac ako 160 percent. V treťom týždni októbra 2023 sme zaznamenali 13 637 žiadostí o vydanie vodičského preukazu,“ uvádza polícia v príspevku na sociálnej sieti.

Polícia predpokladá, že nie všetci držitelia ružových vodičských preukazov pristúpia k ich výmene, keďže mnohí z dôvodu vysokého veku už šoférovať neplánujú.


Ako si vybavíte nový vodičský preukaz?

Za jazdu s neplatným vodičským preukazom vám polícia môže uložiť pokutu 50 eur v blokovom konaní, v správnom konaní budete musieť uhradiť 100 eur. Neplatný preukaz vám v každom prípade odoberú.

O nový vodičský preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Starý vodičský preukaz treba odovzdať na pracovisku Policajného zboru, kde vodič požiadal o nový, a to najneskôr v čase vydania nového dokladu.

Žiadosť o výmenu vodičského preukazu do 30 dní je spoplatnená sumou 6,50 eura. Na výslovnú žiadosť poplatníka je možné vyhotoviť vodičský preukaz urýchlene do 2 pracovných dní, avšak vyjde vás to na 26 eur.

Osoba staršia ako 65 rokov, ktorá žiada výmenu vodičského preukazu v štandardnej 30-dňovej lehote je od poplatku oslobodená. V zrýchlenom konaní do 2 dní však tiež uhrádza poplatok 26 eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu