FOTO: V Čachticiach otvorili Draškovičov kaštieľ. Jeho súčasťou je aj holografické kino či hudobný salónik s dirigentom


FOTO: V Čachticiach otvorili Draškovičov kaštieľ. Jeho súčasťou je aj holografické kino či hudobný salónik s dirigentom
Galéria: 17 fotiek
Foto: tsk.sk

V Čachticiach pribudla ďalšia dominanta. Je ňou Draškovičov kaštieľ, ktorý prešiel rozsiahlou rekonštrukciou za vyše 3 milióny eur. Slúžiť bude nielen ako múzeum s viacerými novými expozíciami, ale aj ako kultúrno-kreatívne centrum. Národnú kultúrnu pamiatku po obnove slávnostne otvorili v pondelok 22. apríla, pre verejnosť však bude otvorená od 1. mája.

Rekonštrukciu slovenskej národnej kultúrnej pamiatky finančne podporilo aj Nórsko, ktorú sa vďaka grantom podarilo zatraktívniť moderným a interaktívnym spôsobom. Na slávnostné otvorenie sa osobne prišla pozrieť aj nórska veľvyslankyňa.

„Draškovičov kaštieľ sa tak stane nástrojom na poznanie života v minulosti. Na to poslúžia expozície Trenčianskeho múzea, ktoré bude tento historický skvost spravovať,“ uviedol Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na svojom webe

Holografické kino aj život vtedajších komunít

Súčasťou zážitku v kaštieli bude aj hlas legendárnej Alžbety Báthory, ktorá z obrazu rozpovie svoj príbeh, ale nájdete tam aj kútik venovaný výrobe vína. Na poschodí je časť venovaná informáciám o živote Rómov, Habánov a komunít, ktoré tu žili. Zároveň si môžete pozrieť, ako v tom čase bývala šľachta. Všetky expozície budú sprístupnené bez sprevádzania.

„V suteréne máme holografické kino, interaktívnu stenu k výrobe vína, na poschodí je k dispozícii pohľad do kováčskej dielne, kde vás hneď pri príchode do miestnosti osloví kováč, ktorý s vami vedie rozhovor. Veľmi zaujímavý je aj hudobný salónik, kde sa môžete na chvíľu stať dirigentom, či detská izba pre najmenších návštevníkov,“ povedal riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko. Súčasťou priestorov bude i turisticko-informačná kancelária a kaviareň, jej prevádzkovateľa múzeum momentálne hľadá.


Obnova kaštieľa stála vyše 3 milióny eur

Rekonštrukcia kaštieľa trvala dva roky. Trenčianska župa sa do obnovy pustila v apríli 2022. „Doteraz to stálo celé 3,25 mil. eur, grant EHP a zo štátneho rozpočtu predstavoval 1,2 mil. eur a viac ako 2 milióny eur zaplatila župa,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Kraj má však s touto pamiatkou aj ďalšie plány. „Máme pripravený aj ďalší projekt, na ktorý je už spracovaná projektová dokumentácia aj vydané právoplatné stavebné povolenie od pani starostky obce Čachtice na revitalizáciu a modernizáciu okolia kaštieľa v hodnote približne pol milióna eur. Finančné prostriedky naň chceme získať zo súčasného Programu Slovensko. Doplní sa sem nová zeleň, drobná infraštruktúra, lavičky a fontána, čím sa dotvorí celé okolie Draškovičovho kaštieľa,“ doplnil župan. Historickú pamiatku si návštevníci môžu v budúcnosti rezervovať na rôzne kultúrne akcie či svadby. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu