Handlovské škôlky začínajú s hipoterapiou. Čo všetko sa pod týmto pojmom skrýva?


Foto: Handlovské škôlky začínajú s hipoterapiou. Čo všetko sa pod týmto pojmom skrýva? Foto: handlova.sk

Škôlkari v Handlovej sa môžu pravidelne stretávať s koníkmi, ktorí ich budú liečiť. Hipoterapia je komplexná rehabilitačná metóda, ktorá využíva pôsobenie koňa na liečebné účely v oblasti rehabilitácie, psychológie a resocializácie. Tieto faktory boli rozhodujúce na začiatku spolupráce s handlovskými materskými školami.

Rozhodli sme sa, že tento školský rok ponúkneme vozenie na poníkoch deťom, ktoré majú znevýhodnený zdravotný stav. Ide hlavne o poruchy správania, znížené komunikačné schopnosti, autizmus. Hipoterapia by mala prispieť k celkovej psychickej pohode detičiek a ukľudneniu negatívneho správania.  Do pravidelnej aktivity, ktorú chceme s deťmi absolvovať dvakrát mesačne, chceme zapojiť deti zo všetkých handlovských škôlok,” uviedla riaditeľka Marcela Jakubíková na webe mesta.

Niektorým deťom sa to zapáčilo natoľko, že sa od koníkov nevedeli odtrhnúť. Na prvej hodine v pondelok 4. marca prešli okruh po Handparku v sprievode lektorky a majiteľky koní Denisy Bolfovej z občianskeho združenia Koníčkovo z Lovčice-Trubín.


Manželia Bolfovci, ktorí sú zakladateľmi občianskeho združenia, chovajú welsch pony, anglického plnokrvníka, amerického klusáka, paint horse a krížence. Spolupracujú s viacerými školami, škôlkami a organizáciami cestovného ruchu. Začali sa venovať aj pomoci deťom prostredníctvom hipoterapie.

Kone pomáhajú pri viacerých problémoch. Hipoterapiu absolvujú deti so skoliózou, detskou mozgovou obrnou či autizmom. Kone pomáhajú deťom s podobným ochorením ako autizmus, aby svoju pozornosť dokázali dlhšie na niečo zamerať.

Hipoterapia je viac rozšírená v Čechách, no aj na Slovensko už začína postupne prichádzať. Zlepšuje koordináciu tela, dýchanie, mobilizáciu kĺbov a celkové vnímanie okolia. Kone majú vrodenú schopnosť uzdravovať, pomáhajú zlepšiť zdravotný stav, poruchy správania alebo psychiku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu