Senická Rozárka vystrašila záchranárov. Pád sovy zo stromu mal prekvapivé rozuzlenie


Foto: Senická Rozárka vystrašila záchranárov. Pád sovy zo stromu mal prekvapivé rozuzlenie Foto: archív Záchranná stanica pre voľne žijúce živočíchy Brezová pod Bradlom

Nevšednú záchranu majú za sebou brezovskí záchranári.  „Ozvala sa nám pani učiteľka z gymnázia, že deti videli spadnúť sovu zo stromu,“ prezradili záchranári zo Záchrannej stanice pre voľne žijúce živočíchy v Brezovej pod Bradlom. Ich podozrenie, že ide o vysilené mláďa, ktoré sa učí lietať, sa nepotvrdilo. Ukázalo sa, že to je dospelá myšiarka. Tá skončila v rukách záchranárov.

 

„Veterinárne vyšetrenie neodhalilo žiadne zranenie, bola aj v dobrom výživovom stave. Doktorka mala podozrenie, že ide o samicu tesne pred kladením vajíčka, čo aj zodpovedá tejto ročnej dobe. Ak by to tak naozaj bolo, zniesla by vajce u nás v stanici, pravdepodobne hneď počas prvej noci, čo sme rozhodne nechceli,“ opísali brezovskí záchranári s tým, že ak by to tak nebolo, nedokázali by si vysvetliť, prečo zostala na zemi a nechala sa odchytiť.


Rozhodli sa záhadu spadnutej sovy rozlúsknuť a tak operený najdúch podstúpil ďalšie vyšetrenia. „Rozhodli sme sa spraviť röntgen. Takéto vyšetrenie je bezpečné aj pre vajíčko,“ ozrejmili záchranári. Vyšetrenie potvrdilo ich domnienku a podľa ich slov, výsledok je jasný aj pre tých, ktorý sa nevyznajú vo vtáčej anatómii.


Príbeh opereného najdúcha mal aj vďaka zvieracím záchranárom z Brezovej pod Bradlom šťastný koniec. „Myšiarka bola pravdepodobne len vyčerpaná, predsa len toto vyrobiť a niesť v sebe dá zabrať a potrebovala si chvíľu oddýchnuť. Vypustili sme ju späť na mieste nálezu, bez problémov odletela smerom k vysokým stromom, kde možno mala aj hniezdo,“  uzavreli záchranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu