Svetoznáma autorka lámala rekordy v knižnici na Považí. Jej knihy išli minulý rok na dračku


Foto: Svetoznáma autorka lámala rekordy v knižnici na Považí. Jej knihy išli minulý rok na dračku Foto: ilustračné foto Marián Michalko

Mestská knižnica Vladimíra Roya v Púchova zverejnila zaujímavú štatistiku za uplynulý rok.
„Do knižničného fondu, ktorý sme dopĺňali v priebehu celého roka pribudlo 333 nových knižných prírastkov,“ informovala knižnica s tým, že v roku 2023 pribudlo aj najviac čitateľov vo vekovej kategórii 15 rokov. Bolo ich 160.

„Najaktívnejšie čitateľky z oddelenia beletrie prečítali spolu neuveriteľných 935 kníh, najaktívnejšie deti a mládež do 15 rokov celkovo 420 kníh. Priemerne si každý čitateľ vypožičia z knižnice  3 knihy,“ upresnila knižnica a uverejnila aj top päťku najpožičiavanejších kníh.

Prvé miesta rebríčka najpožičiavanejších kníh obsadili diela írskej autorky Lucindy Rileyovej, ktorá písala historicko-romantické príbehy. Tie sa stali po celom svete bestsellermi a predávali sa v miliónových nákladoch. Najpožičiavanejšou knihou púchovskej knižnice bola kniha: Atlas: Príbeh tatka slaného – posledná kniha sedemdielnej série, ktorú po smrti L. Rileyovej dokončil jej syn Harry Whittaker. Tú si z knižnice odniesli až 63 krát. Nasledujú knihy L. Rileyovej Stratená sestra, Sedem sestier, Búrková sestra a Tieňová sestra, ktoré majú za sebou desiatky výpožičiek.


V štatistikách je možné nájsť aj rebríčky najpožičiavanejších kníh z odbornej a náučnej literatúry. Pätnásťkrát krát bola požičaná kniha Atómové návyky od autora Jamesa Cleara. Nasledovala kniha o princovi Harrym – Náhradník. Čitateľov púchovskej knižnice zaujali aj knihy Úžasný svet depresie, Viac odvahy či Toto by mali čítať naši rodičia, ktoré sa umiestnili v prvej päťke.

Veľkú radosť okrem majú v Púchove aj z novej letnej čitárne, kde si môžu čitatelia oddýchnuť, prelistovať si knihu alebo časopis v príjemnom prostredí a načerpať energiu do ďalších dní. „Okrem čitárne je pri vstupe do oddelenia beletrie k dispozícii aj knižný antikvariát, ktorý pravidelne dopĺňame darovanými a vyradenými knižnými kúskami. Týmto spôsobom sa snažíme starým knihám vdýchnuť nový život,“ zdôraznila knižnica.

Najaktívnejších čitateľov čaká aj tento rok oceňovanie. To sa bude konať v knižnici už tento štvrtok 25.1. 2024 o 15.30 hodine.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu