Trenčín má rozpočet na rok 2024, najvyššia suma je vyčlenená na vzdelávanie


Foto: Trenčín má rozpočet na rok 2024, najvyššia suma je vyčlenená na vzdelávanie Foto: trencin.sk

Trenčiansky mestský parlament schválil v stredu 13. decembra pre mesto Trenčín nový rozpočet na rok 2024. Bežné príjmy aj výdavky sú na úrovni 71 miliónov eur. Kapitálové príjmy sú v sume 56 miliónov eur a kapitálové výdavky vo výške viac ako 83 miliónov eur.

Bežný rozpočet na rok 2024 má prebytok 526 524 eur. Kapitálový rozpočet počíta s deficitom takmer 27,4 milióna eur. Vyrovnanosť rozpočtu má zabezpečiť prevod financií z rezervného fondu, prijatie dlhodobého úveru, čerpanie dlhodobého úveru a úverov z Environmentálneho fondu. Na splátky úverov je vyčlenených 2,6 milióna eur.

Rozpočet sme pripravovali v čase politickej, legislatívnej a aj finančnej neistoty. Podmienkou bolo udržať úroveň poskytovaných služieb bez zásadného obmedzenia ich kvantity, plniť zákonné podmienky zostavenia rozpočtu a tiež naše platné zmluvné povinnosti. Mysleli sme aj na to, že chceme naďalej pomáhať formou dotácií kultúre, športu, sociálnej oblasti či mládeži na úrovni roka 2023,“ uviedol primátor Richard Rybníček na webe mesta.

V časti bežného rozpočtu poputuje:

  • takmer 35 miliónov eur na vzdelávanie,
  • 4,2 milióna eur na mestskú hromadnú dopravu,
  • 5,6 milióna eur na sociálne služby,
  • 3 milióny eur na údržbu komunikácií a parkovísk,
  • 2,7 milióna eur na športovú infraštruktúru,
  • 2,2 milióna eur pôjde na kultúru.

Pri kapitálových výdavkoch sa počíta s financovaním projektov za viac ako 83,4 milióna eur, teda o 5,1 milióna viac ako v roku 2023. Najväčšie výdavky súvisia s projektom Európske hlavné mesto kultúry 2026.


Na rok 2024 sú presunuté investičné akcie z roku 2023, ktoré sa nestihli ukončiť či zrealizovať. Nové kapitálové výdavky sa budú financovať prioritne z nového úveru vo výške 5 miliónov eur.

Na financovanie spoluúčastí na rozvojových strategických projektoch mesta a na nové investície schválilo mestské zastupiteľstvo nový bankový úver vo výške 5 miliónov eur. V roku 2024 sa predpokladá jeho čerpanie do výšky 3 milióny eur. V budúcom roku sa dočerpá úver 6,6 milióna eur schválený v roku 2023,“ priblížilo mesto.

Na konci roka 2024 sa predpokladá celkový dlh mesta 28,4 milióna eur. Dlhová služba definovaná zákonom o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy bude na úrovni 26,3 percenta bežných príjmov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu