Otrasný prípad utýrania psíka z hornej Nitry. Vyšetrovanie v plnom prúde, verejnosť vyzývaná na spoluprácu


Foto: Otrasný prípad utýrania psíka z hornej Nitry. Vyšetrovanie v plnom prúde, verejnosť vyzývaná na spoluprácu Foto: Československý kastračný program

Inak ako bezbrehým hyenizmom sa nedá nazvať konanie zatiaľ neznámeho páchateľa. Utýraním bezbranného psíka vzduchovkou a loveckými šípmi sa zaoberajú muži zákona. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za prečin týranie zvierat. Zatiaľ nezistený páchateľ dňa 10. 12. 2023 v okolí obce Ráztočno, okres Prievidza, pravdepodobne zo strelnej zbrane, ako aj z mechanickej zbrane opakovane vystrelil na päťročného labradorského retrívera,“ informovala polícia na svojich stránkach.

Ako uviedol Československý kastračný program na sociálnej sieti, labradora Lea našli ležať zakrvaveného náhodní okoloidúci. „Tento psík bol dostrieľaný množstvom brokov do hlavy a ešte niekoľkými šípmi do hrudníka. Pri prvej operácii sa podarilo vybrať len čas, niekoľko hrotov z šípov ešte v tele zostalo a tie museli ísť naozaj von, pretože mohli spôsobiť ďalšie vážne poranenia. Bol niekoľko dní hospitalizovaný. Vyzeralo to už celkom dobre a po zotavení ho neskôr čakala ešte jedna operácia vrátane vylomeného zubu,“ uverejnil Československý kastračný program.

Podľa polície bezcitný páchateľ psíkovi spôsobil  najmenej desať strelných rán vzduchovkou, malými športovými a loveckými šípmi v oblasti hlavy, tváre, dutiny brušnej a chrbta. „Jeden lovecký šíp po prejdení mäkkých tkanív prešiel cez hrudnú dutinu a narazil do stavca. Tým spôsobil trieštivú zlomeninu, ktorá mala za následok najvážnejšie zranenie zvieraťa,“ opísala polícia.

Napriek vyvinutému úsiliu v dôsledku týchto zranení sa psíka zachrániť nepodarilo. „Páchateľ svojim konaním spôsobil psovi neprimeranú bolesť, čím konal v rozpore so zákonom o veterinárnej starostlivosti,“ oznámila polícia s tým, že v prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Handlovskí mestskí policajti sa obrátili na verejnosť, ak disponujú informáciou, ktorá by viedla k stotožneniu páchateľa tohto ohavného skutku utýrania zvieraťa, aby ich bezodkladne kontaktovali alebo informovali Políciu Slovenskej republiky.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu