FOTO: Nepochopiteľný prípad z Prievidze: Falošné bankovky si mladík vložil priamo na svoj účet!


FOTO: Nepochopiteľný prípad z Prievidze: Falošné bankovky si mladík vložil priamo na svoj účet!
Galéria: 10 fotiek
Foto: Marián Michalko

Policajti sa zaoberajú vskutku nepochopiteľným prípadom. Policajný vyšetrovateľ z Trenčína obvinil 24-ročného muža za pokračovací obzvlášť závažný zločin Falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí a cenných papierov. Mladík si mal kúpiť falošné peniaze a časť z nich si dokonca cez vkladomat vložil na svoj vlastný účet!

„Na základe doteraz vykonaného vyšetrovania bolo dostatočne preukázané, že páchateľ si neoprávnene zadovážil falzifikáty eurobankoviek v celkovej hodnote 60 500 eur. Najskôr si zadovážil 101 kusov falzifikátov 500 eurových bankoviek a neskôr si zaobstaral aj 100 kusov falzifikátov 100 eurových bankoviek,“ vysvetlila trenčianska policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová.

Podľa K. Kuzmovej si mladík sedem 500 eurových bankoviek dokonca vložil prostredníctvom bankomatu na svoj účet. Polícia vykonala u muža domovú prehliadku, v rámci ktorej zaistili 94 kusov falzifikátov 500 eurových bankoviek a 97 kusov falzifikátov 100 eurových bankoviek,“ upresnila policajná hovorkyňa.

Mladíka policajti zlapali a šupli ho do policajnej cely. „Vyšetrovateľ na neho spracoval podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby, s ktorým sa prokurátor stotožnil,“ uviedla Kuzmová s tým, že o tom, či strávi vianočné sviatky za mrežami rozhodne sudca.

Isté však je, že za falzifikáty bankoviek mu hrozí extrémne vysoký trest. „V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov,“ uzavrela K. Kuzmová.


Mladého muža priviedli pred prievidzského sudcu v putách. Ten bol zhovorčivý a varoval ostatných ľudí, aby si falošné bankovky neobjednávajú, aj keď ich nemienia použiť.  „Ale dávajte bacha, predávajú sa aj v kamenných obchodoch na Slovensku,” varuje mladý muž.

Ten priznáva, že si falošné bankovky kúpil, ale hneď na nich videl, že sú falošné. Napriek tomu sa sedem z nich rozhodol hodiť do vkladomatu. “Ja som bol v tom, že mi to tie bankovky vráti, to je len taký pokus,” krčil ramenami na súde mladý muž, ktorému však za pokus hrozí extrémne vysoký trest.

Mladý muž bude nakoniec stíhaný na slobode, čo jeho obhajca Jaromír Šuma zhodnotil tak, že sudkyňa pre prípravné konanie veľmi starostlivo zvážila všetky okolnosti. “Toto je naozaj veľmi výnimočný prípad a som rád, že budem klienta zastupovať,” povedal obhajca Jaromír Šuma, podľa ktorého si jeho klient kúpil peniaze cez internet. Podľa neho však musí bankovka budiť aj zdanie pravosti a musí byť získaná za účelom dať ju do obehu.  Súd sa bude musieť zaoberať aj tým, či boli splnené tieto podmienky.

Podľa matky obvineného muža je jej syn dobráčisko od kosti. „Viem, že on by nikdy v živote nespáchal trestný čin, keby vedel, že je to trestné. Ja som tomu nerozumela, pretože to boli peniaze z internetu, z Aliexpresu. Tak som nevedela, komu sa to predáva, či aj deťom, alebo môjmu veľkému dieťaťu, dospelému. Doteraz nerozumiem tomu, že keďže je to takto voľne v obehu, prečo je z toho až takýto závažný trestný čin. Verím tomu, že išiel iba skúšať, čo mu bankomat povie a čakal, či mu niečo napíše. To by ste museli môjho syna poznať od malička,” uzavrela mama.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu