V lete sú pacientmi na úrazovej chirurgii najmä deti, aj úrazy na trampolíne môžu mať trvalé následky


Foto: V lete sú pacientmi na úrazovej chirurgii najmä deti, aj úrazy na trampolíne môžu mať trvalé následky Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Dva mesiace letných prázdnin sa čoskoro chýlia ku koncu. Pre žiakov znamenali kopu voľného času a zážitkov, no pre lekárov v chirurgických ambulanciách sa niesli v znamení zvýšeného počtu úrazov. Výnimkou nie je ani úrazová ambulancia nemocnice v Bánovciach nad Bebravou.

Hoci u dospelých je výskyt úrazov približne rovnaký počas všetkých mesiacov v roku, letné obdobie je špecifické nárastom počtu úrazov u detí.

V letných mesiacoch sa však stretávame s podstatne väčším množstvom detských pacientov a široké je aj spektrum zranení – od obyčajného narazenia prsta až po viacpočetné zlomeniny,“ uviedol úrazový chirurg Nemocnice AGEL Bánovce Michal Briatka.

Najčastejšie úrazy u detí súvisia so športovými aktivitami, ale zraniť sa dokážu aj pri obyčajnej naháňačke.



Obyčajná trampolína, ktorú má mnoho ľudí už aj doma na dvore, dokáže spôsobiť ťažké zlomeniny, dokonca nie vzácne aj s trvalými následkami. Ďalšou samostatnou kategóriou sú úrazy detí, ale aj dospelých, na elektrokolobežkách,“ upozorňuje odborník.

V prípade jazdy na bicykli či kolobežke treba byť vždy obozretný. Nebezpečný môže byť aj náraz o ich riadidlá.

Zaujímavým úrazom, s ktorým som sa stretol, bol obyčajný náraz dieťaťa bruchom o rukoväť kolobežky, ktorý by sa na prvý pohľad vôbec nezdal závažný. Následkom však bolo krvácanie do pečene s nutnosťou hospitalizácie a pozorovanie pacienta na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ dodáva M. Briatka.

Podľa odborníka je pri mnohých úrazoch dôležitá najmä prevencia. Chrániče, vhodná obuv, poučenie dieťaťa a prilba by mali byť úplnou samozrejmosťou. Práve prilba dokáže v mnohých prípadoch zachrániť život.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu