FOTO: Prievidzskí hasiči zlanili do 15-metrov hlbokej studne, aby zachránili uviaznutú osobu. Cvičenie prebehlo úspešne


FOTO: Prievidzskí hasiči zlanili do 15-metrov hlbokej studne, aby zachránili uviaznutú osobu. Cvičenie prebehlo úspešne
Galéria: 8 fotiek
Foto: Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne

Členovia Hasičského a záchranného zboru sa musia neustále rozvíjať a osvojovať si nové postupy a technológie potrebné pri ochrane života a majetku obyvateľov. Týchto zásad sa držia aj príslušníci zboru z Prievidze, ktorí v uplynulých dňoch absolvovali lezecké cvičenie zamerané na záchranu osoby po páde do studne. 

Hasiči trénovali zásah v prípade modelovej situácie, kedy sa uviaznutá a zranená osoba nachádza v hĺbke 15 metrov pod zemou. Po príchode na miesto cvičenia vykonali prieskum terénu, po ktorom nasledoval tréning samotnej záchrany. 

Pomoc človeku, ktorý uviazol v hĺbke, musí prebehnúť veľmi precízne, keďže po takomto páde môže byť ťažko zranený. Úzke a hlboké priestory studní a šácht, pri ktorých hrozí nebezpečenstvo pádu, navyše samy o sebe komplikujú rýchlu reakciu záchranných zložiek. Pri simulácii všetci zúčastnení preverili svoje technické schopnosti, pričom zapojili lezeckú techniku, ako aj takzvanú trojnožku. 

Po vyslobodení bola zranenej osobe poskytnutá primárna a sekundárna zdravotná starostlivosť,“ zhrnul výsledok cvičenia v mene Hasičského a záchranného zboru Marián Petrík.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu