Slávnostná svätá omša ku cti patróna mesta, sv. Františka Xaverského sa uskutoční už túto nedeľu


Foto: Slávnostná svätá omša ku cti patróna mesta, sv. Františka Xaverského sa uskutoční už túto nedeľu Foto: trencin.sk

Slávnostná svätá omša ku cti patróna mesta Františka Xaverského bude už v nedeľu 3. decembra. Začína sa o 18:00 v Piaristickom kostole sv. Františka Xaverského. Spevom bude liturgiu doprevádzať spevácky zbor M@gnificat a sláčikové kvarteto Mucha Quartet.

Mesto Trenčín má svojho patróna od roku 1710. V tomto období bol život Trenčanov poznačený vojnou, požiarmi, obrovským hladom i morovou epidémiou. Mestský magistrát na svojom zasadnutí 26. decembra zvolil Františka Xaverského za patróna mesta pridŕžajúc sa hesla „Ak Boh nestráži mesto, darmo bdie, kto ho stráži.“. Na pamiatku dali namaľovať obraz pre jezuitský kostol. Ten sa dnes nachádza v refektári Kolégia piaristov. Autorom je mestský maliar Grunberg,“ uvádza mesto.

Mesto si patróna tradične uctievalo s výnimkou rokov totality. Od roku 2010 je spomienková svätá omša zaradená do oficiálneho programu festivalu Čaro Vianoc pod hradom. 

Po skončení sv. omše bude prebiehať koncert hudobných hostí slávnosti. 24-členný spevácky zbor M@gnificat a sláčikové kvarteto Mucha Quartet vám predstavia skladby z tvorby Antonína Dvořáka, Johanna Sebastiana Bacha či Geoga Fridricha Händela.


Miesto: Kostol sv. Františka Xaverského
Dátum: 03.12.2017 - 18:00    03.01.2018 - 21:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: trencin.sk