Šokujúce rozhodnutie súdu. Na slobodu pustil muža obžalovaného z mega podvodu. Toto je dôvod!


Foto: Šokujúce rozhodnutie súdu. Na slobodu pustil muža obžalovaného z mega podvodu. Toto je dôvod! Foto: Marián Michalko

Na súd prišiel so zvesenou hlavou a spútaný od hlavy až po päty. Po hodine už ale odchádzal z pojednávacej miestnosti bez pút a usmiaty. 

Krajský súd v Trenčíne poslal na slobodu muža, ktorého vinia z podvodu obrovských rozmerov. Finančný poradca Andrej N. podľa obžaloby oklamal až 27 ľudí a spôsobil im škodu vo výške takmer 700-tisíc eur. 

Andrej N. sa od začiatku pokúšal dosiahnuť, aby súd v jeho prípade právoplatne nerozhodol. Dôvodom je, že čakal na to, kým vstúpi do platnosti novela trestného zákona, podľa ktorej mu hrozí neporovnateľne nižší trest. 

Kým teraz by mohol vyfasovať až 20 rokov za mrežami, po novom mu hrozí maximálne 10 rokov. Preto, aby stopol pojednávanie sa aj pred pár dňami na súde porezal žiletkou a o to isté sa pokúsil aj vo väzbe. Nakoniec mu pokusy vyšli a súd prerušil trestné stíhanie do doby, kedy vstúpi do platnosti spomínaná novela.

Okrem toho, že súd prerušil trestné stíhanie, Andreja aj prepustil na slobodu.  „Ťažko sa mi hľadajú slová, ale dalo sa to aj očakávať vzhľadom na rozhodujúcu prax Krajského súdu Trenčín. Neostáva nič, len to akceptovať. Nie je prípustný opravný prostriedok ani proti prerušeniu trestného stíhania ani proti prepusteniu z väzby, takže krajský súd takto rozhodol. Nič nám nezostáva, budeme len čakať, kedy ústavný súd rozhodne o ústavnosti trestného zákona a potom by sa malo pokračovať v trestných stíhaniach,“ povedal prokurátor.

Andrej N. bol na rozdiel od prokurátora viditeľne spokojný a ťažko sa bránil úsmevu, keď mu dozorcovia dávali dole putá. „Obžalovaný požiadal o prerušenie trestného stíhanie vzhľadom k tomu, že ústavný súd pozastavil účinnosť trestného zákona. Krajský súd obžalovanému vyhovel, konanie prerušil. Je to situácia, ktorá sa teraz nestáva tak často. Niektoré súdy prerušujú, niektoré nie, takže asi by ústavný súd už mohol vo veci rozhodnúť, pretože takto sa dosť ťažko pracuje, sudcom, advokátom i klientom,“ povedal obhajca jeho obhajca Juraj Gavalec.


Ten doplnil, že kým doteraz bola trestná sadzba, ktorá jeho klientovi hrozila v rozmedzí od 12 až 20 rokov, pričom priamo Andrej N. sa mohol posadiť do basy na 16 rokov, po novom mu hrozí len 3 až 10 rokov.


Andrej pracoval ako finančný poradca. Miesto toho, aby ľuďom peniaze šetril, mal ich o ne oberať. Klientov vybavoval hypotekárny úver, ale peniaze si dal poslať priamo na svoj účet. Ďalšej poškodenej kázal poslať 10-tisíc eur na investičné sporenie, ale rovnako skončili na jeho účte.

Paradoxne si však peniaze vôbec neužil, všetky ich mal minúť na hazard a stávkové hry. Aj podľa psychiatra je Andrej N. patologický hráč.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu