Na zosuv pôdy v Handlovej si posvietili geológovia. Je pre obyvateľov mesta nebezpečný?


Foto: Na zosuv pôdy v Handlovej si posvietili geológovia. Je pre obyvateľov mesta nebezpečný? Foto: archív mesto Handlová

Koncom januára sa v Handlovej, na lúke pod Kebaňou zosunula zem. Mesto na to upozornil všímavý Handlovčan. „Na základe tohto podnetu bola vykonaná obhliadka oddelením výstavby mestského úradu. Vzhľadom na to, že v tejto lokalite je vysokonapäťový stĺp, bol ihneď kontaktovaný Štátny geologický ústav Dionýza Štúra s požiadavkou na posúdenie stavu územia,“ informovalo mesto na svojich stránkach.

Ako samospráva uviedla, zosuvy pôdy v okolí Handlovej nie sú nezvyčajným javom, nahrávajú tomu nielen geologické, ale aj súčasné klimatické podmienky a ľudská činnosť. „Podľa vyjadrenia Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra, zosuv bol vyvolaný najmä nadmernými zrážkami v jesennom a zimnom období roku 2023 a pokračovaním zrážkovej činnosti v mesiaci január 2024, ktoré sa mohli najvýraznejšie prejaviť na  hladine podzemnej vody,“ ozrejmilo mesto.


„Z hľadiska závažnosti je tento zosuv hodnotený v kategórii R2-stredná významnosť, čo značí malé poškodenie budov, infraštruktúry a životného prostredia a žiadne podstatné vplyvy na obyvateľstvo, či funkčnosť budov,“ doplnila samospráva s tým, že Štátny geologický ústav odporúča preloženie stožiara vysokého napätia smerom na sever do väčšej vzdialenosti od hrany potenciálneho zosuvu, nakoľko by sa mohol aktivizovať malý lokálny zosuv.

Na záver mesto dodalo, že aktívny zosuv sa podľa stanoviska Štátneho geologického ústavu, neodporúča zaradiť medzi lokality navrhované na inžinierskogeologický prieskum, následnú sanáciu a prípadné monitorovanie.       


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu