VIDEO: Na hornej Nitre sa hýbala zem. Zostal tam desiatky metrov dlhý kráter


Foto: VIDEO: Na hornej Nitre sa hýbala zem. Zostal tam desiatky metrov dlhý kráter
Galéria: 10 fotiek
Foto: Marián Michalko

Len niekoľko stoviek metrov nad mestskou časťou Prievidze Malou Lehôtkou sa zosunul svah. Pohyb vodou nasiaknutej pôdy zanechal po sebe takmer v strede rozsiahlej lúky obrovskú dieru dlhú niekoľko desiatok metrov a miestami hlbokú až 3 metre. Rozmery sú ohromujúce a hrozí, že rozmočená pôda sa bude hýbať aj naďalej. Mesto si chce na pomoc privolať geológov.

Podľa Dalibora Snohu z Mestského úradu v Prievidzi ľudia žijúci v mestskej časti ešte neboli informovaní, keďže ide o čerstvú záležitosť, no mesto ju monitoruje a vyhodnocuje. „Neberieme to na ľahkú váhu. Obrátili sme sa na Štátny geologický ústav Dionýza Štúra v Bratislave, ktorý vykoná obhliadku miesta,“ informoval D. Snoha.



Miestni obyvatelia si zosunutý svah chodia obzerať. Lesný hospodár Peter Vrablec však tvrdí, že zosuv pôdy je veľmi nebezpečný a miesto treba riadne vyznačiť a zabezpečiť, aby tam nechodili zvedavci. „V tých trhlinách, ktoré sa vytvorili, môže byť diera. Zhora môže byť uzavretá, zospodu väčšia, prepadnete sa už vás nikto viac nenájde,“ upozorňuje P. Vrablec.

Ten jedným dychom dodal, že pokiaľ neustanú dažde, nezačne mrznúť a nespevní sa pôda, hrozí, že svah sa bude zosúvať ďalej. „Na ílovom podloží sa nachádzajú nepresiakavé andezity a po dažďoch a hustom snežení sa terén premenil na mydlo,“ ozrejmil P. Vrablec s tým, že v prípade ak by  došlo k ďalšiemu zosuvu, majetok, alebo ľudí žijúcich v prievidzkej mestskej časti by to ohroziť nemalo.

Takmer rovnaký scenár zažili pred viac ako desiatimi rokmi aj v neďalekej Veľkej Lehôtke. Kvôli zosunutému svahu tam bola vtedy vyhlásená aj mimoriadna situácia. Zosuv pôdy vtedy spôsobil aj škody na majetku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu