Ďurovčík prináša úplne nový balet. Geniálny Amadeus sa už čoskoro predstaví aj v Trenčianskom kraji


Foto: Ďurovčík prináša úplne nový balet. Geniálny Amadeus sa už čoskoro predstaví aj v Trenčianskom kraji Foto: Nácvik Slovenského divadla tanca na predstavenie Amadeus

Po dlhých rokoch Slovenské divadlo tanca, ktorému tlieskali diváci po celom svete, pripravuje úplne novú inscenáciu. Fenomenálnu Carmen vystrieda geniálny Amadeus. Nový moderný balet je inšpirovaný príbehom svetoznámeho hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. 

Za jeho tvorbou stojí uznávaný slovenský režisér Ján Ďurovčík, ktorý uviedol, že nejde o príbeh jeho života, ale o pocit z príbehu génia. „To, čo zažíval, je blízke nielen dnešným, ale všetkým časom. Ide o pocit z toho, ako sa niekto vymkne tomuto svetu. Ide o to, ako keby sa Mozartov duch stále opakoval,“ uviedol Ďurovčík.

Slávnostná premiéra baletu Amadeus sa bude konať 29. februára v Trnave a postupne sa predstaví aj divákom v ďalších častiach Slovenska. Zavíta aj do Trenčína, Bojníc, Zlatých Moraviec, Martina, Námestova, Žiaru nad Hronom, Michaloviec, Sniny, Starej Ľubovne, Popradu, Považskej Bystrice, Žiliny, Kremnice, Modry, Košíc, Myjavy a celoslovenské turné ukončí 21. apríla v Nových Zámkoch.

Niektoré mestá sú už vypredané, a to prekvapilo aj Slovenské divadlo tanca. „Veľmi milo nás prekvapilo, že sa tak rýchlo vypredalo predstavenie v Trnave, pretože sála má 700 miest a toto je moderný balet. Sme zvyknutí, že máme vypredané, ale bolo fascinujúce, že sa táto veľká sála vypredala tak rýchlo. Je pre nás zaväzujúce, že ľudia majú očakávania, aj sa toho trochu bojíme,“ uviedol režisér Ján Ďurovčík.


Ďalej priznal, že sa veľmi teší na malé mestá, v ktorých bude Amadeus odohraný. „Je úžasné hrať v Ottawe, Toronte a potom v Kremnici alebo v Námestove. Vnímam to ako neskutočné zadosťučinenie, že už 20 rokov hráme moderný balet okrem svetových metropol ako New York, Tokio alebo Peking aj v malých mestách Slovenska. Je neuveriteľné, že ľudia na predstavenia chodia a že to oceňujú už toľké roky.“

V hlavnom meste, bohužiaľ, nebude Amadeus počas turné odohraný. Dôvodom je, že divadelná sála Iuventa, v ktorej Slovenské divadlo tanca pôsobilo, bola zatvorená. Ďurovčík však povedal, že sa posnažia nájsť v Bratislave sálu, v ktorej by mohli geniálneho Amadea predviesť. V hlavných úlohách očarujúceho moderného baletu sa predstaví talentovaný Miňo Figura a Raffaele Zarrella. 

Okrem úžasných výkonov tanečníkov a fantastických Mozartových skladieb majú potenciál divákov zaujať aj originálne kostýmy od módneho návrhára Lukáša Krnáča, ktorý je považovaný za jedného z najväčších talentov súčasnej módnej scény na Slovensku. „Vedel som, že potrebujem niekoho neskutočne talentovaného a nech aj búra všetky bariéry. On bol človek, ktorého som potreboval, som z neho nadšený,“ priznal Ďurovčík.

Módny návrhár Lukáš Krnáč

O vstupenky na toto skvelé predstavenie budete mať možnosť hrať aj na sociálnych sieťach našich regionálnych médií, takže nás nezabudnite sledovať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu