Aj vy môžete podporiť viac ako 100-ročnú jabloň z obce Bošáca v ankete Európsky strom roka 2018


Foto: Aj vy môžete podporiť viac ako 100-ročnú jabloň z obce Bošáca v ankete Európsky strom roka 2018 Foto: Trenčiansky samosprávny kraj

Do 8. ročníka prestížnej ankety Európsky strom roka 218 sa počas februára zapojí 13 stromov z 13 krajín nášho kontinentu. Slovensko v tejto ankete reprezentuje viac než 100-ročná jabloň z obce Bošáca, v okrese Nové Mesto nad Váhom.

Strom reprezentuje bohatú ovocinársku tradíciu v obci. Aj vďaka svojmu silnému príbehu a vnútornej sile získala viac ako 7 300 hlasov už v ankete Strom roka 2017. Vyhrala a stala sa tak hrdým reprezentantom nielen obce a kraja, ale aj celého Slovenska.

Trinásť metrov vysoká jabloň domáca, odroda Citrónové zimné Zabudišovské, stojí pri ceste v bošáckej miestnej časti Zábudišová. Jabloň s obvodom kmeňa 250 centimetrov je pamiatkou na potulných ovocinárov, ktorých stromy rastú a rodia ovocie aj po viac ako sto rokoch. Ide o málo známu, no vzácnu a dnes takmer zabudnutú regionálnu odrodu jabĺk.

Strom je krásnym torzom a napriek poškodeniu má udivujúcu vnútornú vitalitu.

„Aj napriek tomu, čo prežila, stále rodí. Keď bol dobrý rok, urodilo sa na nej až pol tony jabĺk. Je obdivuhodným dôkazom toho, že stromy nepotrebujú ľudí. Ak im neublížime, dokážu prežiť aj bez nás,“ vyzdvihol pýchu obce starosta Bošáce Daniel Juráček.


Obec sa môže však pochváliť aj ďalšími vzácnymi drevinami. V tejto ankete mala v roku 2015 zastúpenie v podobe hrušky ružovej. Vďaka veľkému počtu hlasov sa jej podarilo obsadiť konečné tretie miesto. Jeden z najvzácnejších stromov svojho druhu, oskoruša jarabinová, obsadil bronzovú priečku ankety Strom roka 2011 a prvým víťazom tejto ankety sa ešte v roku 2006 stala hruška planá.

Cieľom súťaže je upozorniť na staré a vzácne stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.


Zahlasovať za starú a vzácnu jabloň môžete až do konca februára 2018 aj vy, a to na webovej stránke www.treeoftheyear.org. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže spojené s ocenením víťaza sa uskutoční 21. marca 2018 v Bruseli.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj