Kúpili ste alebo zdedili nehnuteľnosť v minulom roku? Nezabudnite do 31. januára podať daňové priznanie


Foto: Kúpili ste alebo zdedili nehnuteľnosť v minulom roku? Nezabudnite do 31. januára podať daňové priznanie Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Kúpili ste v roku 2023 nehnuteľnosť alebo ju zdedili? V tom prípade nezabudnite podať daňové priznanie, máte na to čas do konca januára. Ak vám bude pri podávaní daňového priznania niečo nejasné, na Mestskom úrade v Trenčíne vám poradia pri jeho vyplnení.

Ak niekto predá, kúpi, daruje a podobne, musí si podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností so stavom k 1. januáru bežného roka, a to v termíne do 31. januára bežného roka,“ píše sa na webe mesta Trenčín.

Je dobré si zapamätať, že ak obdržíte právoplatné a vykonateľné osvedčenie o dedičstve, je potrebné hneď nasledujúci mesiac podať správcovi dane daňové priznanie k dani z nehnuteľností.

Priznanie k dani z nehnuteľností majú povinnosť podať tie fyzické a právnické osoby, ktoré sa stali v priebehu roku 2023 vlastníkmi, správcami, nájomcami alebo užívateľmi nehnuteľností, ktorá je predmetom dane alebo tí, ktorí predali či darovali nehnuteľnosť alebo nastala iná zmena:

  • zmena vlastníckych vzťahov k pôvodnej nehnuteľnosti,
  • zmena druhu alebo výmery pozemku,
  • zmena účelu využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru,
  • vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov,
  • vydanie právoplatného stavebného povolenia alebo kolaudačného rozhodnutia.

V týchto prípadoch daňovník podáva buď priznanie, čiastkové priznanie, alebo čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti 

Priznanie a čiastkové priznanie

Ak ste v priebehu roka 2023 predali nehnuteľnosť a nový vlastník bol zapísaný na list vlastníctva najneskôr 1. januára 2024, tak vám ako predávajúcemu zanikla daňová povinnosť 31. decembra 2023 a od 1. januára 2024 vznikla daňová povinnosť kupujúcemu. 


Predávajúci teda podáva daňové priznanie, pričom v prvej kolónke krížikom vyznačí, že podáva „čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti“. Kupujúci v tomto prípade podáva daňové priznanie, pričom v prvej kolónke krížikom vyznačí, že podáva „priznanie“, ktorým oznamuje vznik daňovej povinnosti prvýkrát za rok 2023.

V prípade, že došlo k zmene, ktorá má vplyv na výpočet dane, ako napríklad zmena druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru, máte povinnosť podať čiastkové priznanie. 

Spôsoby podania priznania k dani z nehnuteľností

  • osobne v klientskom centre na Mestskom úrade,
  • poštou,
  • elektronicky, pričom k elektronickému podaniu je potrebné mať elektronický občiansky preukaz s čipom, tzv. eID kartu.

Tlačivo nájdete na webstránke Ministerstva financií Slovenskej republiky alebo oň môžete požiadať na mestskom či obecnom úrade. Odporúčanou prílohou k daňovému priznaniu je výpis z listu vlastníctva k nehnuteľnosti z katastrálneho portálu www.katasterportal.sk.

Jednotlivé obce/mestá môžu vyžadovať priloženie aj iných príloh, ako napríklad rozhodnutie o povolení vkladu alebo kópiu zmluvy o prevode/kúpnej zmluvy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu