Múzeum v Myjave otvorí výstavu, ktorá vzdáva hold odvážnym slovenským a českým ženám


Foto: Múzeum v Myjave otvorí výstavu, ktorá vzdáva hold odvážnym slovenským a českým ženám Foto: snm.sk

Múzeum Slovenských národných rád (SNR) v Myjave pozýva všetkých milovníkov umenia a histórie na výstavu Metamorfózy slovenskej a českej ženy v modernej histórii, ktorá je venovaná slovenským a českým ženám.

Vernisáž prebehne vo štvrtok 11. januára o 16:00 hod., pričom na výstavu sa budete môcť prísť pozrieť až do konca apríla.

V druhej polovici 19. storočia bola väčšina slovenských a českých žien v domácnosti a plnila úlohu matky. Mali nižšie vzdelanie a boli úplne závislé od svojho manžela. Vyššie ambície, ktoré presahovali ich tradičnú úlohu, boli v spoločnosti považované za škodlivé.


Táto výstava prezentuje niektoré slovenské a české ženy, ktoré sa rozhodli presadzovať myšlienky ženskej emancipácie a rovnosti tým, že pomáhali vzdelávať ženy a uvádzať nové myšlienky do spoločnosti. Výstava vzdáva hold práve týmto odvážnym ženám.

Hlavná expozícia Múzea Slovenských národných rád v Myjave zachytáva takmer 170 rokov z dejín slovenského národa, jeho bojov o uznanie svojbytnosti a práva na sebaurčenie, ako aj o zvrchovanosť a vlastnú štátnosť... Jej súčasťou je aj dom Anny Koléniovej, kde v roku 1848 zasadala prvá Slovenská národná rada,“ píše sa na webe múzea o hlavnej expozícii.

Foto: Facebook/SNM - Múzeum Slovenských národných rád, Múzeum M. R. Štefánika



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu