Na Slovensko sa rúti nebezpečný sršeň. Ochranári bijú na poplach


Foto: Na Slovensko sa rúti nebezpečný sršeň. Ochranári bijú na poplach Foto: ilustračné foto archív pixabay

S vykúkajúcim slniečkom prichádzajú aj prvé komplikácie. Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky na sociálnej sieti upozornila na jednu z nich v súvislosti s potvrdeným výskytom invázneho druhu sršňa ázijského v roku 2023 v Maďarsku a v Českej republike. Podľa ochranárov je vysoká pravdepodobnosť, že bude jeho výskyt zaznamenaný v najbližšom čase aj na území Slovenska.

Obrátili sa preto na Slovákov, aby boli ostražití a všímaví. „Prosíme vás o spoluprácu pri jeho sledovaní. Budeme tak schopní efektívnejšie podchytiť jeho prípadný výskyt a podniknúť kroky na zamedzenie jeho šírenia. Potenciálny výskyt sršňa ázijského je nutné nahlásiť na Štátnu ochranu prírody Slovenskej republiky  cez systém rýchleho varovania,“ informovala Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky.

Ako ochranári uviedli, sršeň ázijský je o niečo menší, než jeho európsky príbuzný sršeň, má výrazne žlté nohy a sfarbenie na hlave a hrudi je prevažne čierne so širokým oranžovým pásom na brušku. „Je to invázny druh, introdukovaný do Európy pravdepodobne prostredníctvom lodnej dopravy, prvýkrát spozorovaný v juhozápadnom Francúzku  v roku 2004. Druh prudko zvyšuje svoju populáciu a rýchlo sa šíri, najmä pozdĺž vodných tokov. V západne Európe sa už niekoľko rokov úspešne rozmnožuje,“ upresnili ochranári s tým, že na Slovensku zatiaľ potvrdený nebol.


Podľa ochranárov sršeň ázijský predstavuje hrozbu pre opeľovače a včelárov - napáda a živí sa včelami ako aj ostatným hmyzom menším od neho, ovocinárov - znehodnocuje ovocia jeho požieraním a predstavuje aj potenciálnu hrozbu pre alergikov.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu