Kauza Liečebného domu Machnáč pokračuje: Generálna prokuratúra protestuje proti zastaveniu vyvlastňovania


Foto: Kauza Liečebného domu Machnáč pokračuje: Generálna prokuratúra protestuje proti zastaveniu vyvlastňovania Foto: abandonedrecreation

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky podala protest proti rozhodnutiu o zastavení vyvlastňovacieho konania k pozemkom a k stavbe národnej kultúrnej pamiatky Liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach. Prokuratúra tak urobila na základe vlastného poznatku, pretože nemali byť splnené procesné predpoklady na zastavenie vyvlastňovacieho konania.

Podľa informácií zverejnených na stránkach generálnej prokuratúry bol proces vyvlastnenia zastavený Okresným úradom v Trenčíne, pretože znalecký odhad reálnej hodnoty objektu mal po dvoch rokoch stratiť relevanciu. To však podľa generálnej prokuratúry nie je pravda, keďže znalecký posudok bol v čase podania návrhu na vyvlastnenie stále aktuálny.

V proteste je zároveň zdôraznené, že toto vyvlastňovacie konanie sa vedie vo verejnom záujme. Opustený Liečebný dom Machnáč je totiž jedno z vrcholných diel medzivojnovej funkcionalistickej architektúry na našom území a zároveň národná kultúrna pamiatka medzinárodného významu. Ako však informuje portál asb.sk, kedysi preslávený areál od roku 2002 chátra a strieda majiteľov.


Podľa prokuratúry je tiež konanie v prípade tak významného objektu ovládané zásadou materiálnej pravdy, pričom vyvlastňovací orgán je povinný zabezpečiť si potrebné podklady sám. Neaktuálnosť znaleckého posudku ako prekážku v pokračovaní procesu teda považuje za irelevantnú.


 „Z ustanovení zákona o vyvlastňovaní nevyplýva, že by len ,zostarnutie’ znaleckého posudku v priebehu konania spôsobovalo následok jeho ďalšej procesnej nepoužiteľnosti na určenie výšky primeranej náhrady. Navyše za situácie, keď vyvlastňovací orgán sám svojou nečinnosťou a prieťahmi v konaní významne prispel k ,zostarnutiu’ znaleckého posudku,“ doplnil prokurátor v proteste. 

O vyvlastnenie a záchranu Liečebného domu Machnáč v Trenčianskych Tepliciach zo súkromných rúk sa dlhodobo usiluje nezisková organizácia Spoločnosť Jaromíra Krejcara. „Toto rozhodnutie sme považovali od začiatku za nezákonné, podložené zlým gramatickým výkladom vyvlastňovacieho zákona,“ vyjadrila sa organizácia v príspevku na sociálnej sieti, ktorým reagovala na nový posun v 22 mesiacov trvajúcom konaní. 

Nezisková spoločnosť v máji upozornila, že zastavením vyvlastňovacieho konania umožnil Okresný úrad v Trenčíne, aby vlastník previedol stavbu na ďalšiu nekontaktnú schránkovú firmu. Podľa aktivistov tým vychádza v ústrety vlastníkom, v ktorých záujme je naťahovanie času, aby devastácia budovy zašla do bodu, kedy bude nezvratná. Zo situácie obviňuje aj nečinnosť kompetentných orgánov, vrátane pamiatkového úradu a ministerstva kultúry. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu