Dostanú hornonitrianske herne prevádzkujúce hazardné hry stopku? Prievidza chce hazard regulovať


Foto: Dostanú hornonitrianske herne prevádzkujúce hazardné hry stopku? Prievidza chce hazard regulovať Foto: ilustračné foto archív pixabay

Do avizovaného májového mestského zastupiteľstva má prievidzská radnica predložiť všeobecne záväzné nariadenie, ktoré by malo viesť k zákazu hazardu na území mesta. Online hazardných hier sa to však, tak ako aj v iných mestách, zdá sa opäť nedotkne.

Tento krok ale nebude podľa vyjadrenia znamenať mesta okamžité zatvorenie všetkých herní a kasín, nakoľko v zmysle zákona o hazardných hrách sa toto nariadenie nevzťahuje na prevádzkovateľov, ktorým bola udelená licencia pred nadobudnutím účinnosti tohto nariadenia do skončenia platnosti danej individuálnej licencie. „Platnosť týchto licencií v meste Prievidza sa vo väčšine prípadov pohybuje v termíne do konca roka 2025 – 2027,“ ozrejmila hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová

Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková zdôraznila, že je dôležité si uvedomiť, že závislosť na hazardných hrách je závažným problémom, ktorý ovplyvňuje nielen jednotlivca, ale aj jeho rodinu, priateľov a širšiu komunitu. „Pre mnohých ľudí sa hazardné hry stávajú vášňou, ktorá ich núti investovať viac a viac peňazí do hrania. To môže viesť k dlhovým problémom, stratám majetku, finančnej kríze až ku kriminálnemu správaniu. Vnímame, žev meste vznikajú nové prevádzky prevádzkujúce hazardné hry,“ vyjadrila sa K. Macháčková.


Tá zároveň pripustila, že to pocíti aj rozpočet mesta. „Samozrejme si uvedomujeme aj možný výpadok v príjmoch rozpočtu mesta, ktoré regulácia hazardu v našom meste prinesie. No z dôvodu čoraz viac šíriacej sa siete online hazardu, chceme aspoň eliminovať miesta podporujúce vznik patologického hráčstva,“ doplnila primátorka a dodala, že spoločne s odbornými pracovníkmi analyzujú možnosti obmedzenia hazardu na území mesta Prievidza.

„Jednotlivé samosprávy majú regulovaný hazard rôzne. Od definovaných vzdialeností, kde by sa herne a kasína nemali nachádzať, napríklad školy, školské a sociálne zariadenia, prípadne konkrétne dni a sviatky, kedy majú byť prevádzky herní a kasín zatvorené, až po úplný zákaz hazardu. Nájsť vhodnú úpravu si vyžaduje dôkladnú analýzu,“ dodala primátorka mesta.

Úplne znenie všeobecne záväzného nariadenia bude predmetom rokovania a pripomienkovania Komisií Mestského zastupiteľstva, ktoré zasadajú od 4. apríla 2024.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu