Pred malou dcérkou napadol svoju družku a jej matku, vyhrážal sa im smrťou. Trenčiansky súd dal mužovi podmienku


Foto: Pred malou dcérkou napadol svoju družku a jej matku, vyhrážal sa im smrťou. Trenčiansky súd dal mužovi podmienku Foto: pixabay.com

Domáce násilie a násilie páchané na ženách je na Slovensku vážnym celospoločenským problémom, často skrytým pred zrakmi okolia. Pred niekoľkými týždňami sme informovali o šokujúcom prípade z Dubnice nad Váhom, kedy páchateľ napadol mačetou ženu, ktorú už dlhšiu dobu prenasledoval. Tá následkom zranení podľahla. Situácie, v ktorých sú ženy ohrozované, a to často ich najbližšími, sa však dejú pravidelne.

V utorok 27. júna 2023 vydal Okresný súd v Trenčíne trestný rozkaz kvôli nebezpečnému vyhrážaniu v kombinácii s prečinom ublíženia na zdraví. Toho sa mal v marci tohto roka dopustiť muž pochádzajúci z Rumunska, v rodinnom dome v Moravskom Lieskovci, keď sa dostal do slovnej potýčky so svojou partnerkou a jej matkou. 

Incident sa mal odohrať tak, že obvinený po hádke „ fyzicky napadol svoju družku G. C., a to tým spôsobom, že ju jeden krát udrel otvorenou dlaňou na ľavé líce, po čom fyzicky napadol jej matku tým spôsobom, že túto opakovane sotil, strhol jej dioptrické okuliare, pričom ju poškrabal na pravom líci,“ píše sa v trestnom rozkaze. 

Matka páchateľovej družky nato z miestnosti, v ktorej sa incident odohral, vzala ich maloletú dcéru odišla s ňou na prízemie rodinného domu. Obvinený sa následne rozbehol smerom k nim a snažil sa ženu sotiť, v čom sa mu druhá poškodená pokúšala zabrániť. Ten sa preto zameral na ňu a sotil do nej tak, že žena narazila do skrine, ktorá celá spadla, spoločne so stolom nachádzajúcim sa hneď vedľa. 


Poškodená v tom momente utiekla na prízemie rodinného domu, kde sa spoločne s matkou a malou dcérou zamkli v obývačke. Páchateľ ich nasledoval a dvere, za ktorými sa ženy s dieťaťom skrývali, vykopol so slovami „ja vás všetkých pozabíjam.“ V nasledujúcich momentoch opäť niekoľkokrát fyzicky napadol matku svojej družky.


Násilník mal nato vyjsť naspäť na poschodie, odkiaľ na ženy kričal vulgarizmy a vyhlásil, že žena „zletí dole schodmi, on spraví, čo bude chcieť, on sa smrti nebojí.“ Muž vyvolal v ženách svojím správaním dôvodné obavy o ich život a zdravie, a to všetko pred očami maloletého dieťaťa.

Zároveň sa dopustil násilia na chránenej – blízkej osobe, keď svojej družke spôsobil zranenia s dobou liečby asi 5 týždňov. Trenčiansky súd udelil páchateľovi za tieto skutky trest odňatia slobody v dĺžke 18 mesiacov, pričom mu bola udelená skúšobná doba v trvaní troch rokov, počas ktorých by jeho správanie malo byť pod probačným dohľadom.

Podľa informácií vládneho portálu Zastavme násilie je domácemu násiliu v jeho rôznych podobách vystavená každá piata žena na Slovensku. Portál cituje aj štúdiu Agentúry Európskej únie pre základné práva. Podľa jej výsledkov bola každá tretia žena z Európskej únie obeťou fyzického alebo sexuálneho násilia aspoň raz vo svojom živote po dosiahnutí veku 15 rokov. 

Tieto situácie sa nezriedka dejú v domácnostiach za zatvorenými dverami, kde často okrem malých detí nie sú prítomní žiadni svedkovia. Preto je dôležité, aby sme si všímali svoje okolie a nezatvárali oči pred neprávosťou. Ak máte pocit, že ste vy alebo niekto, koho poznáte, obeťou akejkoľvek formy domáceho násilia, pomoc môžete získať na bezplatnej nonstop linke 0800 212 212.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu