Ďalšie podvody na senioroch. Muž z Myjavy prišiel o viac ako 36 tisíc eur


Foto: Ďalšie podvody na senioroch. Muž z Myjavy prišiel o viac ako 36 tisíc eur Foto: archív pixabay

Polícia opakovane upozorňuje na rôzne podvody. „Žiaľ, fantázia podvodníkov nepozná hranice a stále vymýšľajú nové a nové finty, ako sa dostať bez práce k peniazom,“ informovala polícia na svojich stránkach s tým, že policajti z Nového Mesta nad Váhom v krátkom čase zaevidovali až 30 takých podvodov fungujúcich na princípe zneužitia rôznych aplikácií, ale najmä dôverčivosti ľudí.

Podľa polície, všetky prípady začínajú rovnako. „Prejavenie záujmu o nákup tovaru, zaplatenie poplatku kuriérskej spoločnosti alebo inzerát, cez ktorý je možné získať kryptomeny, resp. Bitcoiny, dokonca aj údajná výhra 30.000 eur,“ doplnila polícia a jedným dychom dodala, že tieto podvody majú spoločné to, že oslovení ľudia dobrovoľne vydajú podvodníkovi údaje o svojej platobnej karte alebo údaje k svojmu bankovému účtu, bez ktorých by o svoje peniaze neprišli.

Ako polícia ďalej prezradila, zatiaľ neznámy páchateľ postupne vylákal od muža z myjavského okresu 36.641,84 eur. „Vystupoval ako osoba konajúca v mene investičnej spoločnosti so sídlom v Londýne súhlasil so žiadosťou oznamovateľa o zhodnotenie jeho finančných úspor a presne nezisteným spôsobom investoval finančnú čiastku vo výške 20.000 eur. Vklad mal byť zhodnotený na sumu 62.766,56 eur,“ opísali muži zákona s tým, že výber tejto sumy páchateľ podmieňoval uhradením dane a inými poplatkami, ktoré oznamovateľ dobrovoľne uhrádzal. Do dnešného dňa neboli investované finančné prostriedky, zhodnotené a poškodený vďaka svojej dôverčivosti prišiel o celoživotné úspory.

Na políciu v Novom Meste nad Váhom sa obrátila aj žena, ktorá naletela triku o „údajnej výhre“. „Poškodená podala oznámenie o neoprávnenom zneužití platobných údajov, ktorú vykonal zatiaľ neznámy páchateľ a to tak, že zo stránky „Záhradný svet“ na jej facebook prišla správa, že vyhrala 30.000 eur. Zo stránky kde „vyhrala“ sa jej pýtali sa na banku, čo im aj uviedla. Následne jej prišiel link z banky, aby sa prihlásila do internetbankingu a potvrdila overovací kód,“ ozrejmili trenčianski policajti na svojich stránkach.

Ako na záver dodali, žena tieto inštrukcie poslúchla a očakávala pripísanie výhry na svoj účet. Namiesto sľúbenej výhry sa však dočkala toho, že jej z účtu začali odchádzať peniaze v celkovej hodnote 1964,83 eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu