K powerbankám sa pridajú elektrické bicykle a skútre. Trenčianska univerzita podporuje systém smart mobility


Foto: K powerbankám sa pridajú elektrické bicykle a skútre. Trenčianska univerzita podporuje systém smart mobility Foto: pixabay.com

Už nejakú dobu funguje na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne systém požičiavania powerbaniek. Študenti si tak môžu dobiť mobilné telefóny počas prednášok, ale aj na internátoch, a to až 24 hodín zadarmo. Po vypršaní tejto doby zaplatia za každých 24 hodín navyše 50 centov. 

K powerbankám sa po novom pridávajú aj zdieľané elektrické bicykle a elektrické kolobežky, aby tak univerzita podporila systém zelenej univerzitnej smart mobility. Zdieľané dopravné prostriedky si budú môcť študenti a zamestnanci vypožičať už od 17. apríla 2023. Cestovanie im bude umožnené v Trenčíne, v Púchove a v ich okolí zadarmo. Informovala o tom Trenčianska univerzita na svojej stránke.

Podobne ako pri powerbankách, aj pri bicykloch a skútroch funguje zdieľaný systém cez mobilnú aplikáciu ANTIK SmartWay. Po zaregistrovaní, nabití kreditu v minimálnej hodnote 10 eur a prihlásení sa cez univerzitnú stránku a šesťmiestny kód sa študentom a zamestnancom univerzity zobrazí možnosť požičať si bicykel a skúter.


Pri powerbankách je potrebné načítať QR kód z požičovne batérií a vrátiť ju môžu študenti na akomkoľvek stanovisku batérií do voľného slotu. Po vložení sa na aplikácii zobrazí, že powerbanka už nie je vypožičaná. Powerbanky je možné si zapožičať vo fakultnej budove B - FZ a KP, C - FSEV, Záblatie - FŠT a na internáte FŠT. Minimálny kredit na využívanie služby je 1 euro na konte.

Podobne aj pri e-bicykloch je potrebné načítať QR kód na riadidlách bicykla. Študenti a zamestnanci môžu bicykle využívať v rámci mesta Trenčín, Púchov a v ich okolí do 20 kilometrov avšak pri plnom nabití má bicykel dojazd asi 45 kilometrov. K dispozícii je aj možnosť „Prerušenie jazdy“.

Bicykle musia byť vrátené na rovnaké stanovisko, kde boli vypožičané a uzamknuté mechanickým potiahnutím páčky na zámku zadného kolesa. Po jednom pípnutí je bicykel vrátený, čo sa následne zobrazí aj v aplikácii.


Pre študentov je zadarmo 60 minút jazdy a pre zamestnancov univerzity 90 minút. Po prekročení tejto doby je účtovaných 7 centov za každú minútu vypožičania. Minimálny kredit na jazdenie je päť eur a pri vrátení mimo zóny použitia je cena vrátenia 70 eur.


Pre univerzitné skútre platí rovnaká tarifa ako pre elektrické bicykle. Zmenou však je, že študent alebo zamestnanec, ktorý chce využiť e-skúter, musí mať vodičské opravenie minimálne v skupine B. To je potrebné nahrať do aplikácie a do 24 hodín sa údaje overia a sprístupní sa možnosť vypožičať si skúter.

Na skútri je najskôr potrebné taktiež naskenovať QR kód a potom odpojiť kábel z nabíjačky a schovať ho v priehradke. Po stlačení symbolu „otvorenia zadného boxu“, ktorý sa nachádza na riadidlách, sa otvorí zadný box. V ňom sa nachádza helma a doklady PZP a technický preukaz. Dokumenty je potrebné pred jazdou skontrolovať.

Po sklopení stojana a zobrazení zeleného textu „READY“ na displeji je možné skúter využívať v rámci Trenčína a Púchova a v ich okolí do 25 kilometrov s tým, že skúter má pri plnom nabití dojazd približne 65 kilometrov. Skúter je potrebné po jazde opäť vrátiť do stanoviska, kde bol požičaný, odložiť helmu do boxu a potvrdiť v aplikácii možnosť ukončenia jazdy s vrátením helmy. Pre potvrdenie vrátenia je potrebné skúter odfotiť z oboch strán a následne aplikácia potvrdí ukončenie jazdy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu