FOTO: Považskobystrická priemyselná škola sa môže pochváliť novými strojmi, študentov lepšie pripravia na prax


FOTO: Považskobystrická priemyselná škola sa môže pochváliť novými strojmi, študentov lepšie pripravia na prax
Galéria: 28 fotiek
Foto: www.tsk.sk

Štúdium priemyselných odborov si v dnešnom svete priam vyžaduje prepojenie teoretických znalostí a laboratórnych cvičení, v ktorých si študenti môžu prakticky vyskúšať prácu na priemyselných strojoch.

Na Strednej priemyselnej škole v Považskej Bystrici sa po novom môžu žiaci prakticky vzdelávať v práci na priemyselných strojoch, ktoré boli nakúpené vďaka investíciám z eurofondov a župného rozpočtu. Informoval o tom Trenčiansky samosprávny kraj na svojej webovej stránke

Najdôležitejšia časť je prepojenie laboratórnych cvičení s konkrétnymi dielenskými cvičeniami. Táto technológia nás posunie v kvalite odborného vzdelávania veľmi dopredu,“ uviedol riaditeľ školy Tibor Macháč.




V rámci inovácie a modernizácie odborného vzdelávania sa projekt zameral na investíciu do vzdelávacej a výcvikovej infraštruktúry, čo zahŕňalo stavebné úpravy školskej dielne a modernizáciu materiálno-technického vybavenia školy. Nové stroje na priemyselnej škole nie sú klasické výučbové stroje, ale priemyselné stroje, ktoré využívajú podniky a fabriky. Aj vďaka praktickému vyučovaniu práce s nimi budú študenti lepšie pripravení do praxe.

V rámci projektu bolo zriadené CNC pracovisko pozostávajúce z CNC sústruhu, CNC vertikálnej frézy a softvéru EDGECAM, ale tiež laboratórne pracovisko vybavené 3D tlačiarňou, kamerovým tvrdomerom, drsnomerom, metalografickým pracoviskom či trhacím strojom,“ spresnil hovorca trenčianskeho kraja.

Celkový nákup moderných strojov stál 450-tisíc eur a stavebné úpravy, ktoré bolo potrebné vykonať, stáli 145-tisíc eur. Projekt bol financovaný z časti z vlastných zdrojov a z Integrovaného regionálneho operačného programu, v ktorom je považskobystrická priemyselná škola jedna z 18 škôl, na ktoré sa podarilo získať eurofondy v hodnote viac ako 20 miliónov eur.

Ja pevne verím, že aj táto investícia nám pomôže zvýšiť záujem žiakov o odbor strojárstvo, ktorý je v Považskej Bystrici veľmi žiadaný. Keďže ide o priemyslovku, je dobré, aby čo najviac žiakov pokračovalo vo vysokoškolskom štúdiu na príbuzných odboroch,“ doplnil trenčiansky župan Jaroslav Baška.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu