V Bojnickej zoo môžete počas veľkonočných sviatkov hľadať vajíčka vyhynutého vtáka dodo


Foto: V Bojnickej zoo môžete počas veľkonočných sviatkov hľadať vajíčka vyhynutého vtáka dodo Foto: pixabay.com

Národná zoologická záhrada v Bojniciach si pre verejnosť pripravila Veľkonočnú hľadačku. Počas veľkonočnej nedele budú mať návštevníci možnosť nielen vidieť rôzne zvieratá, ale zapojiť sa môžu aj do hľadania vajíčok vtáka doda. Informovala o tom zoo na svojej webovej stránke.

Vták dodo, alebo odborne aj dront nelietavý či dront mauríciský patrí k živočíchom, ktoré už vyhynuli. Často ho ľudia opisujú ako hlúpeho, ale to nebol problém jeho vyhynutia. Jeho problém spočíval v tom, že nemal prirodzeného nepriateľa a tým pádom sa nebál ani ľudí.

K vyhynutiu vtáka doda sa pripísala ľudská činnosť, zničená príroda ale tiež aj zvieratá, ktoré ľudia privliekli a živili sa dodovými vajcami. Poslednýkrát námorníci vtáka videli okolo roku 1681 a preto ho poznáme len z obrázkov a popisov.

[article][article]

Dnes je vták dodo symbolom vyhynutia spôsobeného ľuďmi a na jeho príbehu sme sa rozhodli aj my v Národnej zoologickej záhrade Bojnice poukázať na potrebu ochrany prírody a jednotlivých živočíšnych druhov,“ uviedla zoo v príspevku na sociálnej sieti. 


Príbeh vtáka doda inšpiroval pracovníkov bojnickej zoologickej záhrady a stal sa im inšpiráciou pre vytvorenie Veľkonočnej hľadačky, do ktorej sa môžu návštevníci zapojiť už v nedeľu 9. apríla 2023. Pre uľahčenie hľadania vajíčok po celom areáli majú návštevníci k dispozícii indície, ktorými sa môžu riadiť, aby vedeli jednoduchšie nájsť vajíčka.

Zoo bude v ten deň otvorená od 9:00 hod. do 19:00 hod.







Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu