Odhalenie zásahového tímu: V Nedožeroch-Brezanoch neútočila tá istá šelma ako v Tužine


Foto: Odhalenie zásahového tímu: V Nedožeroch-Brezanoch neútočila tá istá šelma ako v Tužine
Galéria: 6 fotiek
Foto: Zásahový tím pre medveďa hnedého

Na hornej Nitre zaútočila naša najväčšia šelma na človeka v priebehu pár dní už po druhýkrát. Po útoku pri obci Tužina pred pár dňami, zaútočil vo štvrtok popoludní medveď opäť pri obci Nedožery-Brezany. Objavili sa pochybnosti, či nešlo o toho istého jedinca.


Na miesto v piatok dopoludnia dorazil Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody  Slovenskej republiky. Po preskúmaní terénu došli k jednoznačnému záveru. „Útočila medvedica, ktorá mala päťdesiat metrov od miesta útoku svoj brloh, tieto dva prípady nemajú nič spoločné,“ ozrejmil šéf zásahového tímu Jaroslav Slašťan s tým, že medvedica si pravdepodobne chránila svoje potomstvo. Zásahovému tímu sa podarilo dokonca objaviť brloh v ktorom sa ukrývala.


Napadnutý 55-ročný lesník mal podľa slov šéfa zásahového tímu schádzať spolu s ostatnými kolegami  dolu svahom. Brloh bol za ich chrbtom a pravdepodobne si ho nevšimli. „Medvedica to mohla vyhodnotiť tak, že jej mláďatám hrozí nebezpečenstvo, odbehla z brlohu a na lesníka zaútočila,“ vysvetľuje J. Slašťan. Muž skončil po hrozivom útoku v nemocnici v Bojniciach a po ošetrení bol prepustený domov.


Ako J. Slašťan upozornil, nastáva práve obdobie, kedy mláďatá po prvýkrát vychádzajú zo svojich brlohov a blíži sa aj medvedia ruja. Kým momentálne sa podľa jeho slov v okolí v okolí nachádza až 8 medveďov, ktoré sa tam uložili na zimný spánok, počas ruje sa ich počet môže zvýšiť. „Začnú sa tu objavovať aj medvede z okolia, ktoré si sem prídu hľadať samice,“ dodal na záver J. Slašťan.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu