Na bojnickom zámku prepisujú históriu: Objavili pozostatky hradu, ktoré odhalia, ako vyzeral v stredoveku


Foto: Na bojnickom zámku prepisujú históriu: Objavili pozostatky hradu, ktoré odhalia, ako vyzeral v stredoveku Foto: Facebook/Bojnice Castle

V týchto dňoch začali na Bojnickom zámku prebiehať výskumy muriva v jednej z miestností prehliadkového okruhu. V priestore s multimediálnou expozíciou Včera a dnes, ktorá rozpráva o histórii zámku pomocou projekcie historických fotografií, odhalili stavební historici murivo zo stredovekého hradu. To pomôže historikom lepšie pochopiť, ako mohol hrad vyzerať ešte pred jeho renesančnou prestavbou.

Po dlhých rokoch bolo súčasťou mojej koncepcie riadenia aj systematicky sa venovať výskumu, ako napríklad archívno-historickému a takisto stavebno-historickému. S tým súvisí aj príprava na prípadnú obnovu zámku,“ informoval riaditeľ Bojnického zámku Igor Socha.

K úplnému spoznaniu zámku a jeho histórie je potrebné sa oboznámiť aj s jednotlivými etapami vývoja, čomu pomáhajú aj realizované výskumy. Vedenie zámku chce následne získané informácie publikovať v podobe monografie, blogu, videí či priamo v expozícii počas prehliadok a tým aj zatraktívniť zámok pre návštevníkov.


Momentálne spolupracujú so stavebnými historikmi a architektmi, ktorí už v minulosti na zámku realizovali tzv. záchranný výskum. Na základe samostatného štúdia si riaditeľ zámku vytipoval miesta, ktoré by mohli poskytnúť viac informácii o zámku spred renesančnej prestavby a tie skúmali počas troch dní.

Poznáme totiž, čo sa zmenilo od barokovej na romantickú prestavbu. Vieme približne, ako vyzeral hrad v renesančnej podobe na základe obrazov, ktoré máme od Ledentua z roku 1639, teda tesne pred prvou Pálfiovskou prestavbou na barokový hrad. Netušíme však, akým spôsobom mohol vyzerať hrad alebo jeho jednotlivé časti počas stredovekej, neskoro stredovekej, neskorogotickej prestavby alebo v čase vrcholnej gotiky alebo rannej gotiky,“ vysvetlil Socha.


V aktuálne prebiehajúcej časti výskumu si vyhliadli miestnosť s multimediálnou expozíciou, aby do letnej sezóny mohla byť opäť sprístupnená pre návštevníkov, nakoľko bolo potrebné použiť invazívne metódy, ktoré pozostávajú z umiestnenia sondy do muriva, pričom bolo potrebné odstrániť aj vonkajšie časti muriva. V ďalších etapách sa zamerajú na priestory, ktoré nie sú súčasťou expozície, či miesta, kde nie sú potrebné invazívne zásahy.


V skúmanej miestnosti odhalili murivo zo stredoveku, bližšie obdobie však bude určené až po ďalšom rozbore. Taktiež ešte nie je známe, či bolo murivo súčasťou hlavného hradného múru alebo parkanového múru.

Výskumníci sa domnievajú, že murivo by mohlo mať viac rokov ako najstaršie schody na zámku, ktoré sú z pravdepodobne z obdobia renesancie. Dokonca predpokladajú aj to, že miestnosť, ktorú skúmali bola kedysi exteriérom a schodisko za dverami bolo, naopak, vnútri.

Práve rozsiahle prestavby zámku sú podľa riaditeľa prekážkou v tom, aby sme poznali jeho gotickú podobu z 13. a 14. storočia. „Tým, že bol zámok niekoľkokrát prestavaný to bude taká mravenčia robota, ale niekde musíme začať a postupne budeme pokračovať v ďalších častiach tak, aby sme si mohli začať vytvárať predstavu aspoň o tom, ako mohol vyzerať hrad na konci 14. a 15. storočia,“ dodal riaditeľ zámku. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu