Parkovacia politika v Trenčíne pod paľbou kritiky. Mestský poslanec sa obrátil na prokuratúru.


Foto: Parkovacia politika v Trenčíne pod paľbou kritiky. Mestský poslanec sa obrátil na prokuratúru.
Galéria: 11 fotiek
Foto: mm

Dlhoročný rival terajšieho primátora v boji o primátorske kreslo Miloš Mičega, ako mestský poslanec prirovnal Trenčín k európskemu hlavnému mestu s najdrahším parkovaním. Podľa jeho slov parkovanie v meste pod hradom Matúša Čáka je drahšie ako v Prahe, Brne, Ostrave či  Bratislave, kde ročná karta na prvé auto stojí 39 eur, v Prešove 20eur, v Košiciach 35 eur. Rozhodol sa preto reagovať a obrátil sa na Okresnú prokuratúru v Trenčíne. „Keďže nadobudla účinnosť novela Všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní v Trenčíne, rozhodol som sa podať podnet. Po šiestich rokoch od uvedenia parkovacej politiky v Trenčíne, máme  ustanovenia, ktoré sú v rozpore so zákonom,“ prezradil M. Mičega.

Ako uviedol, občanov trápi nielen cena, ale aj nezmyselné dokladovanie pri vybavovaní parkovacích kariet. „Normotvorná právomoc mesta má svoje hranice. Vyžadovať od ľudí doklady, ktoré nemajú nič spoločné s parkovaním, ako zelená karta, lízingová zmluva a neviem čo ešte bude mesto Trenčín od občanov pýtať, aby si mohli zariadiť kartu. Mojim cieľom je, dostať sa do štádia, že prokurátor by sa stotožnil s tým, čo podľa môjho názoru je v tomto VZN protizákonné, podá protest a ten sa bude musieť prerokovať na zastupiteľstve,“ doplnil M. Mičega

Mestský poslanec zároveň uviedol, že ak platí na Slovensku právo, tak presne to, čo sa nachádza vo VZN mesta Trenčín, bolo aj vo VZN mesta Košice a tam to bolo napadnuté. Mesto Košice protestu prokurátora vtedy vyhovelo,“ povedal M. Mičega a dodal, že aj mesto Košice zvyšovalo parkovanie pred mesiacom a presne dodržalo, čo sa má parkovaním riešiť. „Za prvú kartu ceny nezdvihlo. Zdvihli druhú kartu. Poďme sa baviť, ak je v Trenčíne veľa áut, poďme zvýšiť druhé a ďalšie auto,“ pokračoval M. Mičega.  

Oslovili sme aj vedenie mesta Trenčín ako vníma podanie podnetu na Okresnú prokuratúru V Trenčíne ohľadom parkovacej politiky. „Aktivitu pána poslanca nebudeme nateraz komentovať,“ odpovedala hovorkyňa mesta Erika Ságová.


Podľa Trenčana Emila M. je takáto suma za parkovanie „nekresťanský peniaz“. Jeho slová potvrdil aj Miroslav G. z Dubnice nad Váhom. „Najmä pre dôchodcu dosť. Či ale chcem alebo nechcem, zaplatiť musím,“ prezradil Miroslav.

Parkovanie v Trenčíne je regulované od marca 2017.  Od 18.marca 2023 si domáci ako aj návštevníci za parkovanie priplatia. V niektorých prípadoch dokonca viac ako dvojnásobne. Cena jednorazového parkovanie sa v krajskom meste pohybuje od 0,50 centov za jednu hodinu až po dve eurá, v závislosti od pásma, čo sa za celý deň môže vyšplhať až na 18 eur. Zvýšenie ceny jednorazového parkovného bude najviac citeľné v širšom centre, kde z jedného eura stúpne na 1,50eur na hodinu.

Cena parkovacej karty prvého auta v domácnosti Trenčanov sa z 20 eur zvýšila na  50 eur na celý rok. Parkovacia karta na druhé auto v jednej domácnosti nestojí už 70 eur, ale 140 eur a cena parkovacej karty za tretie auto sa zvýšila z 200 na 380 eur na rok. Cezpoľní si za ročné karty zaplatia od 230 do 860 eur. Parkovacie karty však voľné parkovacie miesta negarantujú. Za zvýšenie cien parkovného hlasovalo 20 z 25 mestských poslancov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu