Po slovách prešli k činom. Deti s rodičmi a seniormi zablokovali dopravu


Foto: Po slovách prešli k činom. Deti s rodičmi a seniormi zablokovali dopravu
Galéria: 12 fotiek
Foto: mm

Stovky rodičov s deťmi ako aj seniori  z Mníchovej Lehoty krátko po 16. hodine zablokovali cestu cez obec. Tú mnohí vodiči využívajú ako obchádzkovú trasu, aby sa vyhli obmedzeniam na ceste 1/9, na ktorej prebiehajú rozsiahle rekonštrukcie. „Sme tu preto, lebo je to pre všetkých občanov nebezpečné, aj pre naše deti. Denno-denne tento prechod využívame,“ povedala riaditeľka materskej školy Elena Lacová s tým, že mnohí vodiči jazdia rýchlo.

Podľa starostu obce Jozefa Kováča je cesta tretej triedy vedúca cez obec využívaná vodičmi osobných áut ako obchádzková trasa. „Cez deň sa tu premelie cez 10 až 12 tisíc áut. Na takú hustotu premávky cesta tretej triedy ale stavaná nie je,“ reagoval starosta a podotkol, že je len otázka času, kedy sa  stane niečo také, čo sa nedá vrátiť. „Som veľmi zvedavý, kto sa k tomu postaví potom čelom a povie: áno je to moja vina, lebo som tomuto problému nevenoval pozornosť,” dodal starosta.

Ako J. Kováč uviedol, na problém upozorňoval už od roku 2014. „Investor obec dlhodobo ignoruje a nerieši požiadavky na ochranu a zachovanie bezpečnosti a zdravia jej obyvateľov. Nečinnosťou zodpovedných dochádza k všeobecnému ohrozeniu. Ak sa situáciou nebude naďalej nik zaoberať, v Mníchovej Lehote sa chystá blokovanie dopravy v nepravidelných intervaloch viackrát týždenne,“ vyjadril sa rázne prvý muž obce. Podľa jeho slov so Slovenskou správou ciest mal posledný kontakt len dva dni pred avizovanou blokádou. „Pozvali nás na predstavenie harmonogramu ďalších činností,“ doplnil starosta.


Kvôli zlepšeniu situácie obec z vlastných zdrojov dokonca zakúpila maketu policajta. Z obecnej kasy za to vysolila niekoľko stoviek eur. „Nedokážem z pozície starostu obce docieliť, aby niekto túto problematiku riešil, nedokážem presvedčiť úrady, že obchádzková trasa cez našu obec, aj keď nie je vyznačená ako obchádzková trasa, k tomu všetkým vodičom slúži. 5 mesiacov sme čakali na preškolenie dvoch ľudí na regulovčíka, aby mohli zastavovať autá keď prechádzajú ráno a poobede deti do škôlky. Školenie trvalo sedem minút,“ uzavrel starosta obce.

Na miestnych obyvateľov sa obrátila aj Slovenská správa ciest. „Obyvateľom všetkých dotknutých obcí sa ospravedlňujeme za dočasne sťažené podmienky. Rekonštrukcia cesty sa nedá robiť iným spôsobom ako s istými dopravnými obmedzeniami. Vynovená cesta prispeje k vyššej bezpečnosti a zvýši kvalitu života ľudí, ktorí žijú v dotknutých obciach,” povedal hovorca Slovenskej správy ciest Martin Guzi a dodal, že správa ciest rokuje so starostom obce Mníchova Lehota o osadení dočasného dopravného značenia.

Väčšina vodičov, ktorí sa snažili obcou prejsť počas trvania blokády mali pre konanie miestnych obyvateľov pochopenie. Mnohí sa otočili a vrátili sa rekonštruovanú panelku. No našli sa aj takí, ktorí pre akciu Lehoťanov nemali pochopenie. „Nerozumiem prečo to títo ľudia robia. Je tu polícia nech ma pustia. Nie je tu zakázané obchádzať,“ rozhorčovala sa mladá vodička z neďalekých Bánoviec nad Bebravou.
 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu