V Novom Meste nad Váhom rečnil Vladimír Mečiar o vzniku Slovenska


Foto: V Novom Meste nad Váhom rečnil Vladimír Mečiar o vzniku Slovenska Foto: mm

Všetky kreslá v Mestskom kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom boli v stredu popoludní zaplnené do posledného miesta. Krátko po 16.30 hodine tam privítali bývalého politika Vladimíra Mečiara. Ten bol hosťom diskusného programu, ktorý usporiadala Matica slovenská k 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky.

Vladimír Mečiar dorazil na miesto konania akcie už hodinu pred jej začiatkom. Pred viac ako 200 ľuďmi sa rozhovoril nielen o vzniku Slovenskej republiky, ale aj o tom, že sa mu cnie za slovenskou menou a o tvrdých a náročných rokovaniach s Václavom Klausom.

„To, že vydržíme ako štát, nám nikto neveril. Európska únia si dala urobiť prognózu vývoja Slovenska a jedna prognóza bola, že v roku 1996 Slovenská republika končí,“ zaspomínal V. Mečiar s tým, že 6 mesiacov po osamostatnení so Slovenskom nikto neobchodoval,  nikto nerobil obrat v našej mene a cez naše inštitúcie. Podľa jeho slov to bola situácia, ktorú predtým nik vo svete nevydržal.


Ťažký začiatok mal podľa bývalého politika aj nástup slovenskej koruny. „Pripravili sme plán, že  ideme na vlastné koruny, slovenské. Bola to krásna udalosť. Chceli nám pôvodne devalvovať menu o tridsať percent, bolo to nakoniec o desať percent. Situácia však nebola jednoduchá. Od roku 1996 sa ale zmenila a ukázalo sa, že Slovensko prežije,“ prezradil V. Mečiar a nostalgicky na slovenskú korunu zaspomínal. „Samozrejme mi chýba, veď to bolo naše dieťa. Bola to obrovská radosť, že máme našu slovenskú korunu. Nadobúdala na hodnote, až prišlo obdobie, keď sme mali vyššiu hodnotu slovenskej koruny, ako bola koruna česká,“ hovoril s nadšením.

Vladimír Mečiar nie je vo „vysokej politike“ aktívny od roku 1998, kedy sa HZDS, ktorého bol predsedom dostalo do opozície a napriek tomu, že bol lídrom kandidátky, do poslaneckých lavíc nezasadol. V roku 2013 oficiálne ukončil aj pôsobenie vo funkcii predsedu HZDS.  V rokoch 1999 a 2004 kandidoval na post prezidenta. Do politiky sa pokúsil vrátiť v roku 2019 založením nového politického subjektu, no pred voľbami oznámil, že nebude pre nezhody v novovzniknutej strane kandidovať.


S obdobím vládnutia V. Mečiara sú spojené viaceré politické a ekonomické kauzy, najznámejšie sú asi amnestie v kauze únosu prezidentovho syna. Vladimír Mečiar v stredu popoludní v Novom Meste nad Váhom prezradil aj to, že on sám sa snaží tieto kauzy ako aj nenávisť voči svojej osobe nevnímať. Trápi ho však, že tým trpela jeho rodina. Podľa neho „antimečiarizmus“ neutícha ani po rokoch a jeho vnúčatá museli kvôli tomu meniť školu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu