Obyvateľom Mníchovej Lehoty došla trpezlivosť. Chcú blokovať dopravu cez obec


Foto: Obyvateľom Mníchovej Lehoty došla trpezlivosť. Chcú blokovať dopravu cez obec Foto: archív Polícia SR-Trenčiansky kraj

Rekonštrukcia cesty I/9 je v plnom prúde a s ňou aj spojené dopravné obmedzenia. Práve tým sa mnohí vodiči pokúšajú vyhnúť alternatívnou trasou. Tá vedie cez niekoľko obcí, jednou z nich je aj Mníchova Lehota. Obyvateľom obce však už došla trpezlivosť a odhodlali sa k ráznemu kroku.

„Vo štvrtok 16. marca 2023 medzi 16.00 a 17.00 hodinou bude naša obec v spolupráci s deťmi materskej a základnej školy a s členmi Seniorklubu Mníchova Lehota blokovať dopravu cez našu obec,“ informoval na stránkach obce jej starosta Jozef Kováč. Ten zároveň jedným dychom dodal, že to robia ako dôsledok dlhodobého ignorovania problémov spôsobených intenzitou presmerovanej dopravy z „panelky“.


Investor dlhodobo ignoruje a nijako nerieši požiadavky obce na ochranu a zachovanie bezpečnosti a zdravia našich občanov v prostredí so zhustenou premávkou,“ dodal starosta s tým, že nechcú tranzit osobnej dopravy zrušiť. „Chápeme, že tí vodiči musia niekade jazdiť. Ale chceme, aby počas zhustenej premávky, bola adekvátnym dopravným značením regulovaná jej rýchlosť a intenzita,“ pokračoval J. Kováč.

Podľa slov starostu obce chcú, aby bol zabezpečený bezpečný pohyb detí a starších ľudí. „Naša obec nie je vlastníkom ani správcom rekonštruovanej komunikácie prvej triedy. Nie je vlastníkom ani správcom komunikácie tretej triedy, vedúcej cez dedinu, ktorá momentálne slúži ako obchádzková trasa pre osobnú dopravu. Naša obec tak isto nie je ani investorom a realizátorom stavby. Ale občania našej obce sú realizáciou dlhodobo obmedzovaní a neregulovanou premávkou sústavne ohrozovaní,“ reagoval starosta.

Prvý muž obce sa zároveň obrátil na kompetentných a vyzval ich, aby sa touto situáciou zaoberali a vyriešili ju. „Nečinnosťou zodpovedných dochádza v našej obci k všeobecnému ohrozeniu. Ak sa dopravnou situáciou naďalej nebude nikto zaoberať, budeme takéto blokovanie dopravy realizovať v nepravidelných intervaloch viackrát týždenne, až do vyriešenia životy ohrozujúcej dopravnej situácie v obci,“ uzavrel J. Kováč.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu