Zomrel najstarší československý baník. V júli by sa dožil 101 rokov


Foto: Zomrel najstarší československý baník. V júli by sa dožil 101 rokov Foto: archív Spolok priateľov Bane Nováky

V pondelok dopoludnie sa zastavilo srdce najstaršieho československého baníka Karola Mikuláša. „Pán Karol Mikuláš ukončil svoju pozemskú púť po 100 rokoch a 8 mesiacoch. Všetci, ktorí sme ho poznali si ho budeme pamätať ako úprimného, poctivého a činorodého človeka. Karolko, budeš nám chýbať, ale uchováme si Ťa vo svojich mysliach a srdciach!“ uverejnil na sociálnych sieťach Spolok priateľov bane Nováky.

Karol Mikuláš sa narodil po I. svetovej vojne 1.7.1922 v Handlovej. Po dovŕšení 18 rokov nastúpil ako baník do Handlovských uhoľných baní, čo pokladal to za rodinnú tradíciu a považoval sa za člena baníckej spoločnosti. 

„Život Karola Mikuláša bol od detstva spojený s baníckou tradíciou. Baníkom bol i jeho otec, vďaka ktorému sa začal zaujímať o sociálne otázky a postavenie robotníkov. Začal navštevovať Sokol a veril ideálom prvej Československej republiky,“ uviedlo mesto Handlová na svojich stránkach s tým, že Karol Mikuláš sa zúčastnil  najväčšom  štrajku baníkov v Handlovej na jeseň 1940. To neuniklo pozornosti vtedajšej Ústrednej Štátnej bezpečnosti a tá sa o Karola Mikuláša začala intenzívne zaujímať ako o nepriateľskú osobu. 

.„Tajná služba Tisovho režimu ho potom hľadala aj preto, že odmietol narukovať do Slovenskej armády. Keď vypuklo SNP, zapojil sa doň a zúčastnil sa napríklad na ťažkých bojoch pri Telgárte. Až po skončení vojny sa dozvedel, že jeho otca zatklo gestapo a zomrel v koncentračnom tábore v Sachsenhausene. Podľa jeho vzoru sa vrátil k baníckej profesii,“ doplnilo mesto.  


Vďaka viacerým inováciám sa snažil baníkom uľahčiť ich ťažkú prácu. Ako mesto prezradilo, aj táto jeho snaha sa však stala zámienkou, pre ktorú sa opäť stal predmetom záujmu tentoraz komunistickej Štátnej bezpečnosti. „V roku 1955 ho po vykonštruovanom obvinení, že založil protištátnu skupinu, obvinili zo sabotáže a z podpaľačstva 30 000 tonovej kopy uhlia,“ pokračovalo mesto a dodalo, že Karola Mikuláša odsúdili na štyri a pol roka vo väzení.

„V rámci výkonu trestu sa ocitol v uránovej bani,“ poznamenalo mesto a jedným dychom doplnilo, že ani po odpykaní trestu nezanevrel na banícku profesiu a opäť sa k nej vrátil.

„V roku 2019 si pán Mikuláš prevzal ocenenie ,,Plaketa za rozvoj baníctva na hornej Nitre“ za prínos pri rozvoji baníctva v regióne hornej Nitry. Začiatkom tohto roka mu prezidentka Slovenskej republiky udelila štátne vyznamenanie Rád Ľudovíta Štúra 1. triedy  za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu,“ uviedlo na záver o svojom významnom rodákovi mesto Handlová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu